Bilim insanları insan ömrünü uzatan sebzeyi açıkladı. Her derde deva oluyor

Bilim insanları insan ömrünü uzatan sebzeyi açıkladı. Her derde deva oluyor
Amerika'da yapılan bir ön araştırmaya göre, biber yiyenlerin “kardiyovasküler hastalıktan veya kanserden ölme riski önemli ölçüde azalabildiği" açıklandı. Sonuçlarda, acı biber tüketimiyle hastalık ölümlerinde "kayda değer" azalmalar arasında korelasyon tespit edildi.

Independent'ta yer alan habere göre, Amerikan Kalp Derneği'nin 2020 Bilimsel Oturumları'nda sunulacak ön araştırmada, acı biberin her hastalığa deva olduğu açıklandı.

BİRÇOK HASTALIĞA DEVA OLUYOR

Önceki araştırmalarda bibere karakteristik sıcak tadını veren 'kapsaisin' sayesinde biber tüketiminin anti-enflamatuar, antioksidan, anti-kanser ve kan şekerini düzenleyici bir etkiye sahip olduğu belirlenmiş olsa da söz konusu yeni çalışma kaydedilen biber tüketimini hastalığa bağlı ölümlerle karşılaştırmak için yapılan ilk büyük ölçekli araştırma oldu.

4.729 ARAŞTIRMA TARANDI

Acı biberin yaşam süresi üzerindeki etkilerini değerlendirmek için araştırmacılar önde gelen 5 küresel sağlık veri tabanından (Ovid, Cochrane, Medline, Embase, Scopus) 4 bin 729 çalışmayı taradı. 

570 BİN KİŞİDEN FAZLA KİŞİ İNCELENDİ

Bunlar arasında özellikle acı biber tüketimine dair verileri bulunan katılımcıların sağlık sonuçlarının da yer aldığı 4 büyük çalışma vardı. Bu da araştırma ekibine ABD, İtalya, Çin ve İran'daki 570 binden fazla kişinin sağlık ve beslenme kayıtlarını sağladı. Böylelikle acı biber tüketenlerin sağlık sonuçlarını nadiren tüketenler ya da hiç tüketmeyenler karşılaştırmaları mümkün hale geldi.

ACI BİBER YİYENLER İLE YEMEYENLER KARŞILAŞTIRILDI 

Acı biberi "nadiren" tüketen veya "hiç" yemeyenlerle karşılaştırıldığında, analiz acı biber tüketenlerde;

- Kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölümlerde yüzde 26 nisbi azalma
- Kanser ölümlerinde yüzde 23 nisbi azalma
- Tüm nedenlere bağlı ölümlerde yüzde 25 nisbi azalma tespit edildi.

ACI BİBERİN HASTALIKLARLA ARASINDA İLİŞKİ TESPİT EDİLDİ

Ohio, Cleveland'da yer alan Cleveland Clinic'teki Kalp, Damar ve Göğüs Enstitüsü'nde kardiyolog ve çalışmanın üst düzey yazarı Bo Xu "Daha önce  yayımlanan bu çalışmalarda düzenli acı biber tüketiminin tüm nedenlere ve kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölümlerde ve kanser ölümlerinde genel bir risk azaltmayla ilişkili olduğunu bulduğumuzda çok şaşırdık" dedi.

DOKTOR XU UYARDI

Acı biberin ömrü uzattığı konusunda yeterince veriye ulaşmak için daha fazla çalışmanın taranması gerektiğini belirten Dr. Xu, "Daha fazla acı biber yemenin ömrü uzatabileceğini ve özellikle kardiyovasküler faktörler veya kanser kaynaklı ölümleri azaltabileceğini kesin olarak söylemek mümkün değil.  Bu ön bulguları doğrulamak için daha fazla araştırmaya, özellikle randomize kontrollü çalışmalardan elde edilecek kanıtlara ihtiyaç var." diye konuştu.

Araştırma ekibi verilerini analiz etmeye devam ettiklerini ve zamanı geldiğinde tamamlanmış bir makale yayımlamayı hedeflediklerini söyledi.

 

İlgili Haberler