Bilim insanları, mikrofonlarla arktik buzullarını dinliyorlar

Bilim insanları, mikrofonlarla arktik buzullarını dinliyorlar
İki bilim insanı Kuzey Kuzey Kutbu’ndaki bir buzulun parçalanması anında ne kadar kütle kaybettiğini tespit etmek için su altına mikrofon yerleştirdi.

Scripps Okyanus Bilimi Enstitüsü'nden araştırmacılar, bir arktik buzulu dinlemeye başladı. Bilim insanları Oskar Glowacki ve Grant Deane tarafından uygulanan yöntemle, 'buzdağı ayrışması' adı verilen süreçte buzulların kütle kaybının ölçülmesi için su altındaki akustik kayıtlar inceleniyor. Buzdağı ayrışmasında buz, buzulun kenarından kopuyor ve en nihayetinde su seviyesinin yükselmesine neden oluyor. Bu yavru buzulların okyanusa düştükleri zaman sıçrattıkları suyun sesi, bilim insanlarının analizine konu oluyor.

Bütün bu zorlukları aşmak için National Science Foundation tarafından desteklenen ekip, Norveç'in kuzeyindeki kutup adalarından Hornsund Fjord, Svalbard'daki Hansbreen buzulunun yakınlarına su altı mikrofonu olarak bilenen 'hidrofonlar' yerleştirdi. Dalgıçlar, bu hidrofonları okyanus yüzeyinden 900 metre derine koydular. 1,5 aylık süre boyunca bu iki hidrofon, buzulların okyanusa düşme seslerini kaydetti.