Biontech aşısında büyük belirsizlik. Aşıyı bulan başka CEO başka söylüyor

Biontech aşısında büyük belirsizlik. Aşıyı bulan başka CEO başka söylüyor
Korona virüs aşısını BioNTech ile birlikte geliştiren ABD’li ilaç devi Pfizer’ın CEO’su Albert Bourla iki doz aşısını yaptırmış kişilerde dahil olmak üzere 6-12 ay içerisinde üçüncü doz aşının yapılması gerekebileceğini söyledi. Kasım 2020’de ise aşıyı bulan Türk bilim insanlarından Uğur Şahin aşının en az bir yıl koruyacağını ifade etmişti.

Dünya üzerinde en çok rağbet gören korona virüs aşısını BioNTech ile birlikte geliştiren ABD’li ilaç devi Pfizer’ın CEO’su Albert Bourla önemli açıklamalarda bulundu.

CVS Health’e röportaj veren Albert Bourla, iki doz olarak tamamen aşılanmış kişiler de dahil olmak üzere bağışıklığı artırmak için üçüncü doz aşının yapılması gerekebileceğini söyledi. Bourla, “Tamamen aşılandıktan sonra 6-12 ay içerisinde muhtemelen üçüncü doz aşı yapmamız gerekecek. Aşıların her yıl tekrarlanması da gerekebilir” ifadelerini kullandı.

AŞININ MUCİDİ KORUYUCULUK EN AZ BİR YIL DEMİŞTİ
Diğer taraftan Pfizer/BioNTech aşısının arkasındaki Türk bilim insanlarından Uğur Şahin, İngiliz The Guardian gazetesine Kasım 2020’de verdiği röportajda üç hafta arayla iki enjeksiyonla uygulanan aşının en az bir yıl koruyucu olacağını açıklamıştı.

Aşıların her yıl yenilenmesi gerekebileceğini ifade eden Şahin, “Şu ana kadar sadece corona virüse karşı kazanılan bağıklığın süresine ilişkin dolaylı ipuçlarımız var. Covid-19 hastaları üzerinde yapılan araştırmalar, güçlü bir T hücresi bağışıklık tepkisine sahip olanların altı ay sonra hala bu güce sahip olduğunu göstermiştir. En az bir yıl güvende olabileceğimizi hayal edebiliyorum” ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler