Onun şimdi kocaman bir hastanesi var. Bir bardak süt bir insanı ne hale getirdi

Onun şimdi kocaman bir hastanesi var. Bir bardak süt bir insanı ne hale getirdi
ABD’nin ünlü Johns Hopkins Üniversitesi Hastanesi kurucularından doktor Howard Kelly’in çocukluğunda kapısını açken çaldığı bir evden aldığı bir bardak sütün karşılığını yıllar sonra doktor olduktan sonra nasıl verdiğinin anlatıldığı duygulandıran hikaye sosyal medyada gündem oldu.

Hatırlayın bu savaş iyiler ve kötülerin savaşıdır

ABD’deki ilk tıbbi araştırma üniversitesi olan ünlü Johns Hopkins Üniversitesi’nin kurucu doktorundan birisi olan Dr. Howard Kelly’in çocukluk yıllarında yaşadığı bir olay sosyal medyada gündem oldu.

Yoksul bir ailenin çocuğu olan Dr. Kelly’in yıllar önce karnı açken kapısını çaldığı bir evdeki bir kadından aldığı bir bardak sütün karşılığını yıllar sonra ünlü bir doktor olduktan sonra nasıl verdiğinin duygulandıran hikayesiydi bu.

İyilik veya kötülük her ne yaparsak yapalım eninde sonunda dönüp dolaşıp yine bizi bulacağına en güzel örneklerden birisi...

İşte Dr. Howard Kelly’in o hikayesi:

“Howard yoksul bir ailenin çocuğuydu ve okul giderleri karşılamak için kapı kapı dolaşarak bir şeyler satmaya çalışıyordu.. O gün hiç bir şey satamamıştı ve karnı da çok açtı.

Bundan sonra çalacağı ilk kapıdan yiyecek bir şeyler istemeye karar verdi..

Bir evin kapısını vurduğunda genç ve güzel bir bayan kapıyı açtı. Çocuk heyecanlandı ve utandı. Aç olduğunu ve yiyecek istemek için kapıyı vurduğunu söyleyemedi. “Susadım, su verebilir misiniz?” dedi.

Genç kadın çocuğun aç olduğunu anlamıştı. Su yerine ona büyük bir bardakta süt getirdi. Çocuk sütü kana kana ve yavaşça içti. Süt bitince “Borcum ne kadar?” diye sordu.

“Borcun yok!” dedi genç kadın ve “Annem bize bir iyilik yapıldığında, onun karşılığında asla bir ödeme almamayı öğretti” diye devam etti.

Çocuk da ona “O zaman size kalbimle teşekkür ederim” dedi.

Howard Kelly adlı bu çocuk evden ayrılırken sadece kendisini fiziksel olarak daha güçlü hissetmekle kalmadı, aynı zamanda insanlara olan inancı da güçlendi. Nerdeyse her şeyden vazgeçmeye ve bırakmaya hazırdı. Bu davranış onun kendisini toparlamasını sağladı.

Yıllar sonra aynı genç kadın çok ağır bir şekilde hastalandı. Kasabadaki doktorlar şaşırmıştı. Bir çare bulamadılar. Sonunda onu büyük şehirdeki daha uzman bir üniversite hastahanesine gönderdiler. Bu hastahanedeki en iyi doktorlar nadir karşılaşılan bu hastanın ve hastalığın konsultasyonu için toplantıya çağrıldı.

Dr. Howard Kelly de konsültasyon için çağrılmıştı. Hastanın çocukluğunun geçtiği kasabadan getirildiğini duyunca garip bir ışık gözlerini doldurdu. Ne de olsa o kasabada kendisini toplamış ve bugünlere gelmişti.

Doktor önlüğünü giyerek konsultasyondan önce hastayı görmek istedi. Hemen hastanın odasına gitti. Kadını tanıdı. Kadın o çocukluğunda kendisine bir bardak süt veren kadındı.

Daha sonra konsultasyon için kadının hayatını kurtarmak için elinden gelenin en iyisini yapmaya kararlı olan diğer doktor arkadaşlarının toplandığı odaya gitti ve toplantıya katıldı. O günden itibaren bu hastanın tedavisi ile özel olarak ilgilendi ve önem verdi.

Uzun bir mücadeleden sonra bu hastalıkla girilen mücadele kazanıldı.

Dr.Howard Kelly, hastanenin muhasebe bölümünden nihai faturayı son bir kontrol için kendisine getirilmesini istedi. Fatura kendisine gelince onu inceledi ve sonra kenarına bir not yazdı ve faturayı hastaya götürmelerini söyledi.

Fatura verildiğinde hastalıktan kurtulan kadın onu açmaktan korkuyordu. Hastalığının çok uzun sürmesinin ve böyle özel bir hastahanede uzun süre kalmanın maliyetinin çok yüksek olacağını tahmin edebiliyordu. Bu borcu ödemek hayatının geriye kalan tüm zamanını alabilirdi.

Faturayı heyecanla ve korkarak yavaşça açtı. Faturanın yüksek bedelini görünce iyice gerildi. Ancak faturanın üzerinde tükenmez kalemle bir not yazılydı. Hemen yazılanları okudu…

“Faturanın bedeli bir bardak süt ile ödenmiştir.” – (İmza) Dr. Howard Kelly.

Dr. Howard Kelly (1858-1943) Kimdir?

Dr Howard Kelly (1858-1943), ABD’deki ilk tıbbi araştırma üniversitesi olan Johns Hopkins’in dört kurucu doktorundan birisidir. Johns Hopkins, ABD’deki ilk tıbbi araştırma üniversitesi ve tartışmasız en iyi hastanelerden birisidir. Dr Kelly’nin bu üniversitenin seçkin doktorlardan biri olduğu bilinmektedir. 1895 yılında o Üniversitede Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünü kurmuştur. Kariyeri boyunca hem iyi bir öğretmen hem de doktor olarak jinekoloji ve cerrahi bilimlerini geliştirmiştir.

Bu hikayede vurgulanan onun iyi bir doktor veya tıbbi bir öncü olarak başarıları değil, daha önce karşılaştığı bir iyiliğe karşı gösterdiği davranışıdır.

Dr. Kelly’nin 20 yıllık arkadaşı olan doktor bir arkadaşından alınan bilgilere ve Kelly’nin ölümünden geriye kalan notlarına ve günlüğüne dayanılarak (Dr. Kelly, 17 yaşından itibaren günlük tutmaya başlamıştır) biyografisi yazılmıştır. Bu biyografiyi yazan Audrey Davis’e göre bir bardak sütle ödenen faturayla ilgili hikaye gerçektir.