Bir kötü haber de cam sektöründen geldi. Evinizin iş yerinizin camı kırılırsa yenisini taktıramayabilirsiniz

Bir kötü haber de cam sektöründen geldi. Evinizin iş yerinizin camı kırılırsa yenisini taktıramayabilirsiniz
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüs salgını birçok sektörü olumsuz etkiledi. Salgında fabrikalar üretime ara verirken, ürün tedariklerinde de sorun yaşandı. Son dönemlerde bulmakta zorluk yaşanan ürünler arasında ise ilk sıralarda cam bulunuyor. Mahalle arasındaki camcılardan inşaatçılara kadar birçok sektör cam bulamıyor.

Hürriyet’ten Burak Coşan’ın haberine göre, dünyada 1 yıldır süren korona virüs salgını nedeniyle hammadde sıkıntısı baş gösterdi. Böylelikle birçok sektör talepleri karşılayamaz duruma geldi. Bu sektörlerin başında ise cam üretim hatları bakıma giren cam sektörü bulunuyor.

Mahalle arasındaki camcılardan inşaatçılara kadar birçok sektörde cam bulmakta zorluk yaşarken Ankara Camcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ayhan Keser, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

CAM RESMEN KARABORSAYA DÜŞTÜ

Yaklaşık 1 yıldır cam bulmakta zorluk çektiklerini ifade eden Keser, “Şişecam Türkiye’deki en büyük cam tedarikçisi. Sorununun ne zaman çözüleceği konusunda da bir bilgi alamıyoruz. Esnaf mağduriyet yaşıyor. Ürün bulamadığımız gibi çok yüksek zamlarla da karşı karşıyayız. Cam resmen karaborsaya düştü. Geçen yıl 65 TL’ye aldığımız 1 metre camın fiyatı 115 TL’ye kadar çıktı. Şu an bir kişinin evinde cam kırılsa cam takamayacak durumdayız” diye konuştu.

"CAMA TALEP ARTTI"

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Tayfun Küçükoğlu, “Salgının ilk başladığı dönemlerde talep ertelendi. Ancak sonrasında talepte hızlı bir toparlanma yaşandı. Bu da bazı ürünlerde sıkıntı yaşanmasına neden oldu. Avrupa ülkelerine uzak ülkelerden ihracatta yavaşlama olunca Türkiye yakın olmasının avantajını kullandı. Birçok sektör ihracatını arttırmaya başladı. Cam sektöründe de ihracat artışı oldu. Hem düz camda hem de işlenmiş camda ihracat arttı. Bunların dışında iç piyasada da cama olan talep arttı. Pandemi nedeniyle evde olan insanların cam balkon gibi talepleri arttı. Müteahhitler de inşaatları hızlandırınca cam bulmakta zorluk yaşanmaya başladı. Cam sektörü yatırımlarını arttırmasına rağmen böyle bir durumla karşı karşıya kaldık.” dedi.

"İSTEDİĞİMİZ KADAR ÜRÜN ALAMIYORUZ"

Pandemiyle birlikte cam sektöründe sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Cam ve Cam Ürünleri Sanayi Meclisi Yönetim Kurulu üyesi Hilmi Yıldız da, “2020’nin mart, nisan, mayıs aylarında bir anda kapanma durumuna geçildi. Üretim hatları kapandığı zaman 4-5 ayda ancak devreye giriyor. Bu da cam üretiminde sıkıntılara neden oldu. Yaşanan sıkıntılı durumun ikinci çeyrekte yavaş yavaş azalmasını bekliyoruz. Şimdi ABD’den cam alalım dediğimizde dahi istediğimiz kadar ürün alamıyoruz” ifadelerini kullandı.