BMO’nun sandık güvenliği raporu: “Son seçimlerde ciddi hatalar saptandı”

BMO’nun sandık güvenliği raporu: “Son seçimlerde ciddi hatalar saptandı”
24 Haziran Seçimleri’nde oy kullanılan toplam 180 bin sandıktan 2 binini inceleyen Bilgisayar Mühendisleri Odası’nın raporuna göre, 250 sandıkta ciddi hatalara rastlandı.

31 Mart Yerel seçimlerine yaklaşırken, Bilgisayar Mühendisleri Odası’nın (BMO) 24 Haziran Genel Seçimleri’nde oy kullanılan 2 bin sandık üzerinde yaptığı araştırmanın ayrıntıları yayınlandı. BMO’nun resmi sitesinde yer alan rapora göre; 24 Haziran seçimlerinde oy kullanılan 2 bin sandıktan 250’sinde ciddi hatalara rastlandı.

OYLAR YANLIŞ YAZILDI

Raporda verilen örneklerde, İstanbul Kağıthane’deki 1222 numaralı sandıkta oy kullanan vatandaşlardan hiçbirinin oyunun tercih ettiği siyasi partiye kaydedilmediği iddia edildi. Gözlemlenen bir diğer hatalı giriş ise bir aday ya da siyasi partinin oyunun diğer bir aday ya da siyasi partiye yanlışlıkla yazılması oldu. Örnek olarak, Trabzon Araklı’daki Kestanelik Mahallesinde yer alan 1043 numaralı sandıkta verilen oyların yanlış kaydedildiği ifade edildi.

İKİZ TUTANAKLARA DİKKAT

Bazı sandıkların oy adetlerinin aynı tutanak ve imza ile iki kere kaydedildiğine de vurgu yapılan raporda, “Tüm oy sayıları ve altındaki imzaları tamamen aynı olan bu tutanaklar, SEÇSİS Çalışma Grubunca ‘tek yumurta ikizi tutanaklar’ olarak adlandırılmıştır.” ifadesi kullanıldı.