Bu ağrılar korona virüsün habercisi. Prof. Dr. Füsun Eroğlu, tüm bilinenleriyle anlattı

Bu ağrılar korona virüsün habercisi. Prof. Dr. Füsun Eroğlu, tüm bilinenleriyle anlattı
Sırt, eklem, kas ve vücut ağrılarının korona virüsün öncü belirtisi olabileceğini belirten uzmanlar, bu ağrıların ihmal edilmemesi gerektiğini vurguluyor. Uyarıların dikkate alınmasının önemine işaret eden uzmanlar, müdahalede geç kalınması halinde kalıcı hareket hasarları yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

Hürriyet’te yer alan habere göre, Anestesi ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Füsun Eroğlu, korona virüsle ilgili yaşanan sırt, eklem, kas ve vücut ağrılarına yönelik açıklamalarda bulundu.

AĞRILAR KORONA VİRÜS HABERCİSİ OLABİLİR

Korona hastalığının en sık görülen erken semptomlarının öksürük, baş ağrısı ve ateş olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Füsun Eroğlu, “Ancak son zamanlardaki kanıtlar, hastalığın başlangıç bulgularının sinir sistemi ve kas iskelet sistemi semptomları ile başvurmaktadır. Bu tür semptomların tanınması, hastalığın erken teşhisine ve önlenmesine yardımcı olabilir. Benzer şekilde, bu tür semptomların tedavisinin planlanmasına ve uzun vadede başka komplikasyonların önlenmesine yardımcı olacaktır” dedi.

HASTALARIN HAREKETLERİ KISITLANABİLİR

Korona virüsün neden olduğu kas-iskelet sistemine ait miyalji (kas romatizması), sırt ağrısı, kas güçsüzlüğü, iskelet kası hasarı, artralji (Eklem ağrısı), görülme sıklığının % 1 ile% 35 arasında değiştiğini kaydeden  Prof. Dr. Füsun Eroğlu, “Bu semptomlar, hastaların yürüme gibi günlük yaşam aktivitelerini yapamamasına neden olabilir. Ayrıca, kas güçsüzlüğü gibi semptomlar uzun vadede kas atrofisi (kas küçülmesi) ve kontraktür (kasın elastikiyetini kaybetmesi) gibi komplikasyonlara neden olabilir ve günlük yaşam kalitesini daha da bozabilir. Koronanın kas-iskelet sistemine ait semptomları içeren hastalığın mekanizması hala tam olarak anlaşılmamıştır” diye konuştu.