Bu yöntemi kimse bilmiyor! Trafik cezanızı %25 indirimli ödeyebilirsiniz…

Bu yöntemi kimse bilmiyor! Trafik cezanızı %25 indirimli ödeyebilirsiniz…
Trafikteki düzeni sağlamak insanlar ve diğer canlılar açısından önem taşıyor. Toplumsal yaşamda herkesin güvenliğini ve trafikte düzenli akışı sağlamak için yayalar ve sürücülerin uymaları gereken kurallar bulunuyor. Kurallara uymadıkları takdirde bazı yaptırımlar söz konusu. Trafik para cezaları da yaptırımlar arasında yer alıyor. Peki, bu cezalar nasıl sorgulanır? Nasıl indirimli olarak ödenir?

Araç trafiğinin güvenli şekilde ilerlemesi, başta sürücü ve yayalar olmak üzere tüm canlı veya cansız varlıklar için oldukça mühim. Zaman zaman dikkatsizlik veya acelecilik nedeniyle trafik ve hız sınırı kuralları ihlal ediliyor ve ceza alınıyor. Bu tip istenmeyen durumlar için trafik cezası sorgulama yöntemlerini araştırdık.

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?

Trafik para cezaları görevli memur tarafından kesilip size tebliğ edilebileceği gibi araç plakasına da kesilebilir. Bu durumda cezanız PTT tarafından adresinize iletilecektir. Trafik cezanızı sorgulamak için birkaç yöntem mevcut:

1. Gelir İdaresi Başkanlığı''nın (GİB) adresini ziyaret ederek "Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme" sayfasından trafik para cezanızı sorgulayabilir ve ödeyebilirsiniz.

2. E-devlet üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğü''nün sayfasını ziyaret edin. "Araç plakasına yazılan ceza sorgulama" sayfasına giriş yaptığınızda son 1 yıl içinde adınıza tescilli aracınıza kesilmiş cezaları sorgulayabilirsiniz.

3. Eğer sürücü belgesi bilgilerinizle trafik para cezanızı öğrenmek istiyorsanız Emniyet Genel Müdürlüğü''nün (EGM) sitesini ziyaret ederek "Trafik Ceza Uygulama" ekranından sorgulama ve ödeme yapabilirsiniz.

4. Mobil veya online bankacılık kullanıyorsanız ödemeler sayfası kısmından plakanızı girerek trafik para cezanızı sorgulayabilir ve ödeyebilirsiniz.

TRAFİK CEZALARI NEREYE ÖDENİR?

Vergi daireleri, anlaşmalı bankaların şube veya mobil uygulamaları, PTT ve e-devlet üzerinden T.C. kimlik numarası veya araç plakası bilgileriyle trafik para cezaları ödenebilir.

İNDİRİMLİ TRAFİK CEZASI ÖDEME

Trafik cezalarınızı kesildiği günden itibaren 15 gün içinde öderseniz %25 indirimden yararlanabilirsiniz. Örneğin, 2022 yılı emniyet kemeri takmama cezası için ödenmesi gereken tutar: 196 TL. Emniyet kemeri takmama cezanızı 15 gün içinde öderseniz %25 indirimden yararlanarak 196 TL yerine 147 TL olarak ödeyebilirsiniz. Başka bir örnek verecek olursak hız sınırını %10 ile %30 arasında aştığınızda güncel olarak 427 TL trafik cezası ödemeniz gerekiyor. 15 gün içinde ödediğinizde %25 indirim uygulandığından (427x0,25) 106,75 TL indirimden yararlanıp borcunuzu (427-106,75) 320,25 TL olarak ödeyebilirsiniz.

İlgili Haberler