Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
İsrafil K.KUMBASAR

İsrafil K.KUMBASAR

Budin semalarında Haydi Turan sesleri

Macar Turan Vakfı öncülüğünde iki yılda bir düzenlenen 5. Hun-Türk Turan Kurultayı, Macaristan'ın Bugaç kasabasında gerçekleşti.

Kurultayda Türkiye, Azerbaycan, Özbek, Türkmen, Kırgız, Kazak, Tatar, Uygur, Kırım, Güney Azerbaycan, Kıbrıs, Batı Trakya, Kerkük, Makedonya, Avar, Başkurt, Bulgar, Balkar, Sekel, Buryat, Çuvaş, Gagavuz, Kabardino, Karaçay, Karakalpak, Kımık, Moğol, Fin, Kore, Nogay, Tuva, Yakut, Madyar, Madcar ve Macar olmak üzere 'Türk soylu' 35 topluluk bir araya geldi.

Avrupa ülkelerinde yaşayan Türklerin de yoğun ilgi gösterdiği kurultayın bu yılki toplam ziyaretçi sayısı 340 bin olarak kayıtlara geçti.

***

'Tarihi filmleri' aratmayan kurultay, alanda 'Kam Ateşi' yakılması ile başladı.

300 atlı ve 500 yaya tarafından 'Turan boylarını' temsil eden geçit töreninin ardından yine 'Türk illerine' ait bayraklar ile izleyiciler selamlandı.

Kurultayda Türklerin Orta Asya'dan göç edişleri ve Macarların Karpat havzasını yurt tutuşları sergilenirken, 'savaş oyunları', 'at yarışları', 'tazı-şahin yarışları' 'okçuluk atışları' gibi geleneksel oyunlar da yeniden canlandırıldı.

Resmi programların yanı sıra, çevrede kurulan sahnelerde Türk dünyasından gelen 'müzik' grupları konserler verdi; 'halk oyunları' ekipleri gösteriler sundular.

***

Avrupa'nın en büyük 'geleneksel' etkinliklerinden biri olan Turan Kurultayı için ayrılan binlerce dönümlük alan adeta bir 'gelinlik kız' gibi süslendi.

'Konferanslar', 'sergiler', 'el sanatları', 'yöresel ürünler' ve 'yiyecek-içecek' satışları yapılan yaklaşık 600 civarında çadır kuruldu.

Çadırlardan en dikkat çekeni, Hun İmparatoru Atilla ve komutanlarının balmumu heykellerinin de yer aldığı 'Atilla' isimli dev otağ oldu.

Alana Türklüğü 'kendine dönmeye' çağıran bir Orhun Yazıtları kopyası dikildi.

Katılımcılar, her sabah gün ağarırken alanın girişine kurulan 188 santimetre çapındaki 'dünyanın en büyük' şaman davulu ile uyandırıldı.

***

Kurultayda konuşan Macar-Turan Vakfı Başkanı Andras Biro, amacın Türk boylarını birbirine yakınlaştırmak olduğunu belirterek, "Atatürk savaşlara rağmen Macarların ve Türklerin kardeş olduğunu söylerdi. Kardeşlikte birleşme zamanı" dedi.

Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva ise "Güç birliktedir. Beraberliğimizi ne kadar güçlendirirsek gücümüz o kadar artacak. Birlikte adaletsizliklere karşı daha güçlü mücadele edebileceğiz" diye konuştu.

Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı Başkanı Közhan Yazgan da "Bütün Türk boylarını burada görmek hepimizi çok mutlu etti. Turan Yazgan'ın ruhu şad oldu" dedi.

Kurultay, alanda yeniden 'Kam Ateşi' yakılması ve 'şamanlar' tarafından yapılan 'ayin töreni' ile sona erdi.

***

Kurultayın nasıl Macaristan ayağındaki yükü üstlenen Andras Biro ise en çok yorulanı da TDAV adına Türkiye ayağını organize eden Ahmet Açıkgöz oldu.

Kurultayın ilgi odaklarından biri olan MHP Genel Başkan adayı Sinan Oğan, at binme, ok atma ve kılıç kuşanma üzerine girdiği sınavları başarıyla geçti.

Muhsin Kadıoğlu, Metin Köse, Kutluk Kağan Sümer, Erdoğan Saraç, Celal İçten, Ali Aydın, Enver İpek, Şemistan Alizamanlı, Umud Mirzayev, Agil Cemal, Şamil Sadık, Mustafa Yılmazer, Ayhan Demirci, Fatih Erge, Halil Altıparmak, Ali Onur Kara, Saffet Alp Yılmaz, Hande Kavarnalı ile kurultayda bizi yalnız bırakmayan diğer dostlarımıza teşekkürü borç biliriz.

***

"AB ne der" bahanesi ile Türkiye'de 'Türk Kurultayları' organizasyonları askıya alınırken, bir 'AB üyesi' olan Macaristan'da hem de 'Tanrının Kırbacı' olarak bilinen 'Atilla'nın dev posteri' altında 'Turan Kurultayı' düzenleniyor.

Erciyes'teki Zafer Kurultayı 'OHAL' dolayısıyla tamamen yasaklanınca, biz de mecburen soluğu Bugaç'taki Turan Kurultayı'nda almak zorunda kaldık.

Birkaç 'siyasetçi' konuşması, iki 'sanatçı' konseri, üç 'folklor' gösterisi ile vaziyeti kurtarmaya çalışanlar, lütfen Macaristan'a giderek 'adam gibi bir kurultayın' nasıl düzenleneceği konusunda Andras Biro ve arkadaşlarından ders alsınlar.

'Köszönöm' (Teşekkürler) Andras Biro.

'Hajra' (Haydi) Turan.

Yazarın Diğer Yazıları