Bunları yiyen daha geç yaşlanıyor! Bağırsakları tertemiz yapıyorlar

Bunları yiyen daha geç yaşlanıyor! Bağırsakları tertemiz yapıyorlar
Uzmanlar, temel gıdaların yanında, vitamin, mineral, yağ asitleri, probiyotikler, prebiyotikler ve diyet posası kullanan insanların daha geç yaşlandığını belirtiyor.

Geç yaşlanmak herkesin hayali. Her ne kadar belli bir döneme kadar ertelenebilse de yaşlanmak her insan için kaçınılmaz son. Ancak uzmanlar, bazı durumlarda yaşlanmanın geciktirileceğini söylüyor.

Milliyet’te yer alan habere göre Fonksiyonel besinler günlük beslenmemizde yer alan kepekli tahıllar, soya, meyve ve sebzeler, süt, zenginleştirilmiş besinler, vitamin, mineral, yağ asitleri, probiyotikler, prebiyotikler ve diyet posasını içerir. Yani yeterli ve dengeli beslenmenin temelini oluşturan günlük hayatta yer verdiğimiz bütün besinler diyebiliriz.

Fonskiyonel besinler ilaç, besin takviyesi, kapsül değildir. Bir besini fonksiyonel yapan özellik o besinin içeriğinde bulunan biyoaktif bileşenlerdir. Sebze ve meyveler antosiyanidin, flavon ve flavonon içerikleri sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirmede ve çeşitli kanser riskini azaltmada etkilidir.

Lahana, brüksel lahanası, karnabahar ve brokolinin içeriklerindeki güçlü antioksidanların kanser riskini azalttığı görüşlmüştür.

VÜCUDA OLUMLU ETKİ EDEN BİTKİSEL BESİNLER

Domates, içeriğindeki likopen güçlü bir antioksidandır. Prostat kanseri tedavisinde etkilidir. Soğan, içeriğindeki kuersetin sayesinde kalp hastalığını azaltır.

Sarımsak, içeriğindeki allisinin sayesinde antimikrobiyal, antifungal, antiviral, kolesterol düşürücü, tansiyon düşürücü ve antioksidan özelliğe sahiptir. Bağırsak mikroflorasını geliştirir ve gastrointestinal sistemin sağlıklı işleyişine katkıda bulunur.

Havuç, içeriğindeki Beta-Karoten sayesinde hücrelere zarar verebilecek serbest radikalleri etkisiz hale getirir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak pazı gibi sebzeler içeriğindeki lutein sayesinde gözde sarı nokta hastalığı riskini azaltır.

BİBERİYE ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞE SAHİP 

Çay, içeriğindeki polifenolik bileşikler sayesinde lipit peroksidasyonunu önler ve serbest radikal süpürücü özellikleriyle antioksidan etki gösterir. Yeşil çay, içeriğindeki kateşinler sayesinde çeşitli kanser tipleri riskinin azalmasında etkilidir.

Biberiye, içeriğindeki rozmarinik asit ve karnozik asit sayesinde güçlü antioksidan içeriğe sahiptir. Kolesterol oksidiyonunu ve alzheimerı önler.

fonksiyonel-besinler-1.jpg

Kavun ve kereviz, içeriğindeki B-Karoten ve Flavonlar: apigenin sayesinde kanser riskini azaltır ve serbest radikalleri nötralize eder.

Enginar, içeriğindeki fruktooligosakkarit sayesinde bağırsak mikroflorasını geliştirir, gastrointestinal sistemin sağlıklı işleyişine katkıda bulunur.

Turunçgiller, içeriğindeki flavanlar, hesperidin, silybin, ksantohumol, limonoidler sayesinde kanser riskini azaltır ve serbest radikalleri nötralize eder. Greyfurt, içeriğindeki flavonoller, quercetin sayesinde antioksidan özellik gösterir.

 

İlgili Haberler