Büyük oyunu tam bozacaktı ki lanet olası federaller peşine düştü. ABD'deki Kongre baskınının boynuzlu vikingi aranıyor

Büyük oyunu tam bozacaktı ki lanet olası federaller peşine düştü. ABD'deki Kongre baskınının boynuzlu vikingi aranıyor
ABD'de kanlı kongre baskınının yankıları sürerken, baskında dikkat çeken bazı protestocular gündem olmaya devam ediyor. Olaylar esnasında Nancy Pelosi'nin odasını basanlar arasında bulunan ve kürsüyü çalan bir vatandaş çok konuşulmuştu. Ancak olayların reklam yüzü çok başka biriydi. Yarı çıplak, viking boynuzlu miğferi ve kürküyle dolaşan "Q Shaman" lakaplı Jake Angeli, dünyanın gündeminde.

ABD'de kanlı kongre baskınının yankıları sürerken, baskında dikkat çeken bazı protestocular gündem olmaya devam ediyor. Olaylar esnasında Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin odasını basanlar arasında bulunan ve Pelosi'nin kürsüsünü çalan bir vatandaş çok konuşulmuştu.

Ancak olayların adeta 'reklam yüzü' olan bir başka protestocu vardı. Yarı çıplak, viking boynuzlu miğferiyle ve kürküyle dolaşan öyle bir protestocu vardı ki, belki de geçtiğimiz günlerin en çok konuşulan isimlerinden biri oldu. Bu protestocunun kimliği de açıklandı.
jake2.jpg
Sosyal medyada son günlerin en çok konuşulan isimlerinden olan bu protestocu "Q Shaman" lakaplı Jake Angeli'ydi. Jake Angeli'nin etrafındaki diğer protestocuların ellerinde bulunan "Q" pankartları da dikkat çeken bir başka detaydı. Dikkat çeken bu grup ise "QAnon" hareketinden başkası değildi.

Amerikan basını, 32 yaşındaki Angeli’nin daha önce Trump'ın mitinglerinde boy gösterdiğini, kıyafeti ve dövmeleriyle özellikle Cumhuriyetçiler arasında meşhur olduğunu yazdı. QAnon Shaman lakaplı Angeli'nin Kongre binası içerisinde polisle tartıştığı ve Kongre'de kürsüye çıkarak poz verdiği görüldü.

ABD’de Trump’ın yavaş yavaş kemik kitlesi haline dönüşen QAnon adlı komplo teorisi grubunun olaylar sırasındaki etkisini bariz şekilde görülebiliyordu. Zira eline aldığı mikrofonla protestocuları yönlendiren ‘Q Shaman’ lakaplı Jake Angeli, bu hareketin sosyal medyadaki öncülerinden ve tanınmış simalarından biri. Arizona’da düzenlenen aşırı sağcı mitinglerde de boy gösteren Angeli’nin, Kongre baskınındaki varlığı ve belirleyiciliği, QAnon hareketinin Trump’ın seçimlerin ardından yürüttüğü propagandadaki rolü hakkında da önemli fikirler veriyor.
jake4.jpg
Olaylar sırasında QAnon’un varlığının tek işareti Angeli değildi. Bazı katılımcıların elinde üzerine ‘Q’ harfinin yer aldığı Birleşik Devletler renklerini taşıyan bayraklar ve pankartlar da göze çarptı. Bu bayraklar Trump’ın mitinglerinde de fark ediliyordu. Özellikle Cumhuriyetçilerin, Joe Biden’ın kazandığı başkanlık seçimi sonrası düzenlediği karşı gösterilerde ‘Q’ bayraklarının yoğunluğu fazlaydı.

'QAnon', ABD'de aşırı sağcı komplo teorileri hareketi olarak biliniyor. İddiaya göre bu grubun üyeleri 'Başkan Trump'ın kötülere karşı gizli bir savaş yürüttüğünü düşünüyor.' Grubun adı ilk olarak 2017 yılında duyulmaya başlanmıştı. 
jake6.jpg
Kongreyi basan Jake Angeli'nin üyesi olduğu QAnon grubu, ABD'de son yıllarda aşırı sağcı Proud Boys'la (Gururlu Çocuklar) birlikte en çok tartışılan oluşum. Başkan Trump, geçtiğimiz Ekim ayında QAnon isimli komplo teorisini onaylamadığını söylemekten kaçınmıştı.

POLİS HALKTAN YARDIM İSTEDİ
Washington DC’deki Metropolitan Polis Departmanı, dün ABD Kongre Binası’na saldıran isyancıların bazılarının tespit edilmesi için sosyal medya hesabından da halktan yardım istedi.
polis-004.jpg

 

OLUŞUMUN İNANCI
Bu oluşumun temel tezi, "Donald Trump, devletin içindeki ‘şeytani, pedofili ve insan kaçakçılarından’ oluşan elit bir gruba karşı savaş veriyor. Bu elit grubun sonunu sadece Trump gibi bir siyasetçi getirebilir" olarak öne çıkıyor.

Euronews'a göre, ABD'de yüz binlerce kişinin görüşlerini etkilediği düşünülen Trump yanlısı QAnon hareketi önderlerinden Marjorie Taylor Greene de, geçtiğimiz aylarda Georgia eyaletinde kazanarak ABD Kongresi'ne girmeye hak kazanmıştı. 
jake5.jpg

Greene geçtiğimiz temmuz ayında yayınladığı bir videoda İslam ve Yahudi karşıtı söylemlerde bulunmuş, bazı açıklamaları ırkçı bulunmuştu.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, seçim kampanyası sırasında çıktığı bir kanalda 'QAnon' isimli kendisini destekleyen bir komplo teoricileri grubuna atıf yaptı ve onların 'ülkelerini seven insanlar olduğunu' dile getirmişti.
jake7.jpeg

OLUŞUMUN YÖNTEMİ
QAnon takipçileri çoğu zaman hedef aldıkları siyasetçilere, gazetecilere, ünlülere sanal ortamlarda birlikte saldırıyor. Bu saldırıları bu kişilerin bazen pedofilileri koruduklarını ileri sürerek yapıyorlar bazen ise onları devlet düşmanı ilan ederek yapıyorlar.

Twitter'dan yapılan açıklamaya göre QAnon hesapları sadece sanal olarak değil gerçek dünyada da fiziki zarar vermeye yönelik tehditler içeriyor. Bu nedenle ABD'de tutuklanmış olan birkaç QAnon takipçisi mevcut.

jake1.jpgjake3.jpg