Cemevi saldırganına tahliye kararı

Cemevi saldırganına tahliye kararı
Ankara'nın Çankaya ve Mamak ilçelerindeki bazı Alevi sivil toplum kuruluşları ile cemevine saldırı davasında karar açıklandı.

Ankara'da cemevlerine yönelik saldırıya ilişkin davada tutuklu sanık Ahmet Ozan Karaca toplam 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Tutuklu bulunduğu süre göz önünde bulundurulan Karaca, adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

Tutuksuz 2 sanık hakkında ise beraat kararı verildi.

MÜŞTEKİ AVUKATLARI AĞIR CEZA MAHKEMESİNİ, SANIK TAHLİYESİNİ TALEP ETTİ

63. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Ahmet Ozan Karaca getirildi.

Tarafların avukatları, müştekiler Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı, Fatma Ana Cemevi ve Demokratik Alevi Dernekleri temsilcilerinin hazır bulunduğu duruşmaya, tutuksuz sanıklar Baver Gül ve Çağdaş Can Bardakçı ise duruşmaya katılmadı.

Esasa ilişkin savunma yapan sanık Karaca, önceki celselerde verdiği ifadeleri tekrarladığını belirterek, tahliye talebinde bulundu.

Müşteki avukatları da kovuşturmanın genişletilerek davanın görevsizlik kararıyla ağır ceza mahkemesine gönderilmesini talep etti.

TUTUKLU SANIĞA 8 YIL 9 AY HAPİS

Avukat beyanının ardından kararını açıklayan mahkeme, Karaca'yı "silahla basit yaralama" suçundan 9 ay, "ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme" suçundan da 8 yıl hapse çarptırdı.

Mahkeme, "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik" ve "inanç düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme" suçlarından ise aynı sanık hakkında, hükmün kurulmasına yer olmadığına karar verdi.

Sanığın tutuklu bulunduğu süreyi göz önünde bulunduran mahkeme, Karaca'yı adli kontrol şartıyla tahliye etti.

12 YIL 10 AYA KADAR HAPSİ İSTENİYORDU, BERAAT ETTİLER

Mahkeme, tutuksuz sanıklar Gül ve Bardakçı'nın tüm suç suçlardan beraatına hükmetti.

Davanın iddianamesinde, Ahmet Ozan Karaca'nın, 30 Temmuz 2022'de Çankaya ve Mamak ilçelerindeki Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı, Şahı Merdan Cemevi, Sivas Divriği Gökçebel Derneği ve Fatma Ana Cemevi'ne saldırdığı belirtiliyordu.

Baver Gül ve Çağdaş Can Bardakçı'nın Karaca'yla ortak hareket ettiği öne sürülen iddianamede, sanıkların "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik", "ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme", "inanç düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme" ve "silahla basit yaralama" suçlarından 12 yıl 10 aya kadar hapsi talep ediliyordu.

İlgili Haberler