Cerablus harekatı için ABD'den ilk açıklama

Cerablus harekatı için ABD'den ilk açıklama
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki YPG ve IŞİD hedeflerini topçu ateşiyle vurmasına ilişkin, "Tansiyonun yükselmemesi için çalışıyoruz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında, Türkiye'nin terör örgütleri YPG ve IŞİD hedeflerini topçu ateşiyle vurduğu belirterek, bu konuda Türk yetkililer ve Suriye Demokratik Güçleri temsilcileriyle temas halinde olduklarını söyledi.

Tansiyonun yükselmemesi için çalıştıklarını belirten Toner, "Her iki tarafa da burada asıl düşmanın IŞİD olduğunu hatırlatmaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

Türkiye ile Rusya arasında ilişkilerin düzelmesi ve İncirlik Üssü'nün kullanımına ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Toner, özel diplomatik konuşmalarda konuyu ele aldıklarını dile getirdi. Toner, İncirlik'in kullanımına izin verdiği için Türkiye'ye müteşekkir olduklarını anlattı.

Washington ile Moskova arasında Suriye krizini çözüme kavuşturmak için görüşmelerin sürdüğünü anımsatan Toner, Türkiye ve Rusya'nın da ABD ile Uluslararası Suriye Destek Grubu içinde yer aldığını, Suriye konusunda söz hakkı sahibi olduklarını kaydetti.

"Suriye hakkında Rusya ile aramızda ne kadar daha iyi ve yapıcı bir ilişki olabilecekse Türkiye ile Rusya arasında da aynısı olsun isteriz ama kendi açımızdan henüz o noktada değiliz" diyen Toner, Suriye'de barışçıl bir çözüme ulaşılmasında Türkiye'nin katkılarına değer verdiklerini vurguladı. Toner, Rusya ile devam ettirdikleri görüşmelerde ilerleme sağladıklarını ancak sorunun çözümü noktasına henüz varmadıklarını sözlerine ekledi.