CHP: Kişisel veriler kanuna aykırı olarak elde edildi

CHP: Kişisel veriler kanuna aykırı olarak elde edildi
İptal edilen İstanbul seçimleriyle ilgili yeni bir adım atan CHP, AKP'nin kişisel verileri kanuna aykırı olarak elde ettiği iddiasıyla Kişisel Verileri Koruma Kurulu'na başvuru yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), AKP'nin İstanbul seçimlerini iptal ettiren başvuru sürecinde vatandaşların devlet hastanesi raporlarını, tutukluluk ve hükümlülük bilgileri, SGK kayıtlarını da içeren kişisel verilerinin kanuna aykırı olduğu iddiasıyla Kişisel Verileri Koruma Kurulu'na başvuru yaptı.

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından sunulan dilekçede, AKP’nin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) yaptığı başvuruyla AKP sözcülerinin açıklamalarından, AKP’nin Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na aykırı biçimde vatandaşların devlet hastanesi raporlarını, tutukluluk ve hükümlülük bilgileri, SGK kayıtlarını da içeren kişisel verilerinin temin edildiğine dikkat çekildi.

Hiçbir partiyle paylaşılmayan kısıtlı, tutuklu ve hükümlü seçmenlerin listesinin devletin tüm imkanlarını kullanan AKP tarafından elde edildiği belirtilen dilekçede, AKP’nin itiraz dilekçesinde kısıtlı, hükümlü, tutuklu seçmen sayısı ile zihinsel engelli sayılarının da yer aldığına işaret edildi.

KİŞİSEL VERİLERİN GİZLİLİĞİ İHLAL EDİLDİ

Başvuru dilekçesinin devamında, şu ifadelere yer verildi:

“Bu itiraz dilekçesinden de anlaşılmaktadır ki, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı tarafından devlet hastanesi raporlarına erişilmiş, kişisel sağlık verileri kolayca elde edilmiş, çoğaltılmış ve bir nüshası tutulmuştur. Kişisel verilerin gizliliği ve kişisel sağlık verilerinin mahremiyetinin ihlal edildiği, bu verilerin Sağlık Bakanlığı’ndan alındığı ortadadır. Yine aynı biçimde seçmenlerin kısıtlı, tutuklu ve hükümlü seçmenlerin TC kimlik numaralarının bulunduğu ekli listelerin ise Adalet Bakanlığı’ndan temin edildiği açıktır.”

Sandık kurulu başkan ve üyelerine ait TC kimlik numaralarını içerir listenin ise İçişleri Bakanlığı ya da Adalet Bakanlığı’ndan alındığı ve bu kişilerin SGK verilerinin elde edildiğine de dikkat çekilen dilekçede, “Parti yetkililerinin açıklamaları, sadece sandık kurulu başkanlarının kişisel verilerinin afişe edilmekle kalmadığı, sandık kurulu başkanlarının akrabalarına ilişkin kişisel bilgilerin de araştırıldığını göstermektedir” denildi.

KİŞİSEL VERİLERİN BİR PARTİYE VERİLMESİ ANAYASAYA VE KANUNA AYKIRI

Bu verilerin toplanması, temin edilmesi ve dilekçeyi hazırlayan siyasi partiye verilmesinin, anayasa ve kanuna aykırı olduğunun altını çizen CHP Grup Başkanvekilleri, tüm bunların kurul tarafından incelenmesini ve sorumlu kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

KİŞİSEL VERİLERİ KORUMA KURULUNA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTI

Kişisel Verileri Koruma Kurulu Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Buna göre, kurulun beş üyesinin TBMM tarafından dört üyesinin ise Cumhurbaşkanı tarafından seçilmesi kararlaştırıldı.

Önceden, kurulun beş üyesi TBMM, iki üyesi Cumhurbaşkanı ve iki üyesi de Bakanlar Kurulu tarafından seçiliyordu.