Kılıçdaroğlu'nun eski başdanışmanına FETÖ kumpası mı kuruldu? Gizli tanık neler dedi

Kılıçdaroğlu'nun eski başdanışmanına FETÖ kumpası mı kuruldu? Gizli tanık neler dedi
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun eski başdanışmanına 'FETÖ' kumpası kurulduğu iddia edildi.

FETÖ’nün İstanbul Üniversitesi’ndeki yapılanmasına ilişkin davada daha önce “terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla 10 buçuk yıl hapis cezası verilen ve Yargıtay’ın bozma kararından sonra yeniden yargılanan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eski Başdanışmanı Doç. Dr. Fatih Gürsul hakkında mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı, Gürsul’un, ‘terör örgütüne üye olmak’ suçlamasıyla 15 yıla kadar hapsini talep etti.

KRT''de yer alan habere göre, İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanık Fatih Gürsul avukatı Metehan Arısoy ile birlikte katıldı. Duruşmayı CHP İstanbul İl Hukuk Komisyonu da takip etti.

Duruşmayı CHP İl Hukuk Komisyonu''ndan Avukat Mustafa Karakaş da takip etti. 

“2000 YILINDAN SONRA HİÇ GÖRÜŞMEDİM”

Mahkemede dinlenen Karadeniz kod isimli gizli tanık, "Fatih Gürsul’u çok iyi tanıyorum. Cebeci’de cemaate ait bir evde kalıyordu. Kaldığı eve gittim. Tarihleri hatırlamıyorum ama sanıyorum 2000’li yıllardı. Fatih Gürsul’u 2000’li yıllardan sonra bir daha hiç görmedim. Eve gelen öğrencilere ders anlatırdı. 2000 yılından sonra sanıkla hiç görüşmedim” dedi.

Tanık ifadesinin ardından söz verilen sanık Fatih Gürsul, gizli tanığın söylediği gibi öğrenci evlerinde kalmadığını ve askeri öğrencilerle hiç tanışmadığını söyledi. Akademisyen olduğunu ve birçok projede özellikle zihinsel engelliler ile ilgili projelerde yer aldığını söyleyen Gürsul, “Ben CHP Genel Başkan Danışmanı olunca olunca basında da çıktım. Beni o zamanlar lise arkadaşım, üniversite arkadaşım olduğunu söyleyen çok kişi aradı. Gizli tanık beni 20 yıldır görmediğini söylüyor. Kendisinin bana ulaşmaması mümkün değildir. Ben insanların göz önünde olan bir kişiyim. Telefonla herkes ulaşabilir.” dedi. 

"BİR PROGRAM ÇIKIŞINDA TELEFONUMDA BİN 700 CEVAPSIZ ÇAĞRI VARDI"

Gürsul, "Genel Başkan Başdanışmanı olduğum zaman günde en az 20 milletvekili arardı beni. Ve yüzlerce arayan olurdu. Örneğin, Ahmet Hakan’ın programına katılmıştım. Programdan çıktıktan sonra telefonuma baktığımda bin 700 cevapsız çağrı vardı." ifadelerini kullandı.

“ÖNCEKİ İFADEM İŞKENCEYLE İMZALATILDI”

Mahkemede dinlenen diğer tanık Yasin Ugan ise şöyle konuştu: “Sanığı tanımıyorum, ilk defa görüyorum. Sanıkla ilgili daha önce de mahkemeye çağrılmıştım, o zaman da tanımadığımı beyan etmiştim. Benim yargılanmam 34. Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı. Mahkemeden önce kendilerini polis olarak tanıtan kişiler tarafından kafama çuval geçirilerek kaçırıldım. 6 ay boyunca sistematik işkence yaptılar. İlaçlar verdiler. Sonra bana bir ifade verdiler, imzalamadığım takdirde beni ailemle tehdit ettiler. Ben mahkemede o ifadenin zorla imzalatıldığını söylemiştim. Ben cezaevindeyken de aynı kişiler 7-8 kere beni tehdit etmeye gelip ifadeni değiştir dediler.”


"30 OCAK 2015’TE SATIN ALDIĞIM TELEFONUMDA 2014 YILINDA BYLOCK KULLANILDI DENİLİYOR"
Gürsul duruşmada şunları söyledi:

Gözaltı tarihinden beri söylediğim bir husus var. 30 Ocak 2015 tarihinde telefonu satın almıştım. Bylock tespit tutanağında IMEI numarasıyla 2014 yılında kullanıldı diyor. Bunun incelenmesini istiyorum. Gözaltına alındığımda dijital eşyalarım alındı, bilirkişiye gönderildi. 300 küsur tane FETÖ’ye ilişkin anahtar kelime tarandı. Tek bir kelime çıkmamış olmasını da sizin takdirinize bırakıyorum. 

“DÜNYANIN EN ZOR ŞEYİ YALANI KURGULAMAKTIR”

Gürsul’un avukatı Metehan Arısoy ise beyanında, “Tanık, müvekkili belirsiz tarihte, belirsiz bir adreste tanıdığını söyledi. Dünyanın en zor şeyi yalanı kurgulamaktır. Diğer tanık ise önceki beyanlarının zorla imzalatıldığını beyan etti. Müvekkilim 5 yıl içinde üniversiteden ihraç edildi, siyasi hayatı bitirildi. Yurtdışı çıkış yasağıyla birlikte müvekkilin iş bulma imkanı da sınırlandırılmıştır. Müvekkilin yurt dışı çıkış yasağının kaldırılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

SAVCI, 15 YILA KADAR HAPİS İSTEDİ

Delillerin toplandığını ifade eden Cumhuriyet savcısı, mahkemede sunduğu mütalaasında Fatih Gürsul’un, “FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün hiyerarşik yapısına dahil olarak örgüte ait süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluluk gösteren eylem ve faaliyetlerde bulunmak suretiyle üzerine atılı suçu işlediğinin anlaşıldığını” belirterek, ‘terör örgütüne üye olmak’ suçlamasıyla 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapsini talep etti.

SAVUNMA İÇİN SÜRE TALEP ETTİLER

Sanık Gürsul ile avukatı, mütalaaya karşı savunma hazırlamak için süre talep etti. Gürsul mahkemeye, kullanmış olduğu ve tespit raporundan Bylock uygulamasının kullanıldığı tespit edilen telefonu 30 Ocak 2015 tarihinde aldığına dair fatura sunarak, tespit tutanağında Bylock uygulamasının aynı telefondan 2014 yılında kullanıldığının tespit edildiğini belirterek araştırılmasını istedi.

EK BİLİRKİŞİ RAPORU ALINMASINA KARAR VERİLDİ

Mahkeme, Gürsul’un sunduğu faturanın da eklenerek bilirkişiden ek rapor alınmasına karar verdi. Gürsul hakkındaki yurt dışı çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbirinin devam etmesine karar veren mahkeme, Gürsul ile avukatına mütalaaya ilişkin savunmalarını hazırlamaları için süre vererek duruşmayı 11 Mayıs 2022 tarihine erteledi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan ve 26 Aralık 2017 tarihinde karara bağlanan FETÖ’nün İstanbul Üniversitesi yapılanmasına ilişkin davada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eski Başdanışmanı Doç. Dr. Fatih Gürsul’a “terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla 10 buçuk yıl hapis cezası verilmişti. 

Toplam 10 sanığın yargılandığı ve karara bağlandıktan sonra Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından bozulan davanın ilk duruşmasında 2 sanık dışında Fatih Gürsul dahil 8 sanığın dosyalarının ayrılmasına karar verilmişti.

İlgili Haberler