AK parti vekilleri TBMM'ye sundu TMSF kayyumlarına zırh geliyor

AK parti vekilleri TBMM'ye sundu TMSF kayyumlarına zırh geliyor
Devlet memuru statüsünde olmadığı halde TMSF bünyesinde yer alan şirketlere atanan bürokratlara ‘dokunulmazlık’ getiriliyor. Memurlar ile kayyumlar, hatalı işlemler ve neden oldukları zararlara rağmen izinsiz yargılanamayacak.Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi tartışma yarattı.

TMSF bürokratlarına "dokunulmazlık"zırhı ile kaplanıyor

AK Parti Milletvekilleri tarafından TBMM’ye sunulan, Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi tartışma yarattı.

Düzenleme, devlet memuru olmamasına rağmen Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki şirketlerin iflas idare memurları, tasfiye memurları ve kayyumlarla TMSF bürokratlarına dokunulmazlık zırhı getiriyor. Teklifin Genel Kurul’da mevcut haliyle yasalaşması durumunda, TMSF bünyesinde yer alan ve satış iddialarının merkezinde yer alan şirketlere atanan bürokratlar, izin alınmadan yargılanamayacak ve ortaya çıkan zararı da kamu üstlenecek.

Duzenleme hakkında konusan teklif sahibi AKP Denizli Milletvekili Nilgün Ok, el konularak fon bünyesine sonradan katılan şirketlerin çalışanlarının koruma altına alındığını ifade etti. 

Fon bünyesinde görev yapıp çeşitli zararlara neden olan çalışanlara dokunulmazlık getirilmesinin son derece “tehlikeli” olduğunu ifade eden muhalefet, düzenlemeye karşı çıktı.TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun CHP’li üyesi Abdullatif Şener “Fonda görevli birinin kusuru nedeniyle mahkemenin o zararı ilgili kişinin ödemesinin talep ettiği durumlarda daha önceki maddeye göre sorumlular yükümlülük altında kalıyordu. Şiimdi, siz bununla diyorsunuz ki ''Mahkeme kararı da olsa, o sorumlu Fon yönetimindeki kişiye bu vermiş olduğu zarar ödettirilemeyebilir yani kurum kendisi üstlenebilir” dedi.

Yargılanmama garantisinin kusurlu uygulamaları beraberinde getireceğini ifade eden CHP’li Şener, “Bu, oradaki görevlilerin ''Ali kıran baş? kesen'' olmasına yol acar. Her türlü yanlı icraatı, tasarrufu yaparlar, nasıl olsa kendileri sorumlu değil bütün maliyetleri kurumun bünyesine yıkacaklar diye konuştu

.

İlgili Haberler