CHP’Lİ Ali Mahir Başarır, “Devletin uğradığı zararın hesabı sorulmalı”

CHP’Lİ Ali Mahir Başarır, “Devletin uğradığı zararın hesabı sorulmalı”
2020 Sayıştay Raporu’ndaki usulsüzlükleri eleştiren CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Özellikle Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda yapılan ihalelerden olan yatırım ihaleleri incelenmelidir ve sorumlular ceza almalıdır. Bu ihalelerin hepsi iptal edilerek devletin uğradığı mevcut durumdaki zararlar tespit edilip bunun hesabı sorulmalıdır.” dedi.

AÇIK İHALE NEDEN YAPILMIYOR?

Sayıştay raporlarına bakıldığında en büyük sorunun ihaleler ve ihalelerin yapılış şekli olduğunu ifade eden CHP’li Başarır, “Açık ihale neden yapılmıyor, amaç yandaşa adrese teslim ihale vermek mi?” diye sordu. Başarır “Maalesef ki tüm ihaleleri hemen hemen 21/b’ye göre yapmışlar. Mesela Gençlik ve Spor Bakanlığı, 40 tane yatırım ihalesinden 25 tanesini 21/b’ye göre yapmış. Nedir bu 21/b? Deprem, sel, felaketler gibi öngörülemeyen durumlarda, acele olan durumlarda, ivedi olan durumlarda ihalenin öncelikli olarak yapılmasıdır ama bu alışkanlık haline gelmiş. Mesela Konya’da 5’incisi düzenlenecek olan İslami Dayanışma Oyunları’nın ihalesini ve yapılacak olan 100 tane prefabrik havuzun ihalesini 21/b’ye göre yapmışlar. Bunlar neden 21/b’ye göre yapılmış? Bunun nasıl bir acelesi var? Neden burada açık ihale yapmıyorsunuz? Yandaşa vermek adına, yakınlarına vermek adına, adrese teslim ihale yapmak adına bu ihaleleri 21/b’ye göre yaparsanız Kamu İhale Kanunu’nu ihlal etmiş olursunuz, yasanın özüne dokunmuş olursunuz. Aslolan açık ihaledir, herkesin serbestçe girdiği ihaledir ve halk için, devlet için en uygun teklifi veren kişi ve firmanın aldığı ihaledir ama görüyoruz ki 21/b’ye göre ihaleleri adrese, kişiye, kuruma, tüzel kişilere, yandaşa teslim bir şekilde yapıyorlar. Özellikle Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda yapılan ihalelerden olan yatırım ihaleleri, Konya’daki bu ucube durum incelenmelidir ve sorumlular ceza almalıdır. Bu ihalelerin hepsi iptal edilerek devletin uğradığı mevcut durumdaki zararlar tespit edilip bunun hesabı sorulmalıdır.” ifadelerini kullandı.

BÜROKRATLARININ KAMU İHALE KANUNU’NDAN HABERLERİ YOK MU?

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2020 Sayıştay Raporu incelediğinde bakım onarım ihalelerinin de 21/b’den yapıldığını ifade eden CHP’li Başarır, “Bu çeşitli sebepler nelerdir? Hangi sebeplerden dolayı 21/b ile ihale yapıyorsunuz? Bir açıklama yok. Bu yetmezmiş gibi bakım onarım ihaleleri de 21/b’den yapılmış. Gençlik ve Spor Bakanı’nın ya da ihaleden sorumlu üst düzey bürokratlarının Kamu İhale Kanunu’ndan haberleri yok mu? Sizler kanun, nizam bilmez misiniz?” diye konuştu.