CHP'li Kaya: "Sanki bilinçli olarak başarılı kesimleri çökertiyorlar!"

CHP'li Kaya: "Sanki bilinçli olarak başarılı kesimleri çökertiyorlar!"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, eğitimle ilgili Yeniçağ'a çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kaya, "Özellikle bu sene üniversite sınavlarındaki ortalamalar Türkiye'de eğitim sorunu gözler önüne seriyor" diye konuştu.

Fatih Erboz - Yeniçağ

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte Milli Eğitim'deki sorunlar da giderek daha fazla tartışılır hale geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, Türkiye'de genç beyinlerin özellikle de uluslararası boyutta etkin olan beyinlerin sıkıntı yaşadığının ve gittiğinin uzun zamandır kamuoyunda tartışma konusu olduğunu kaydetti. Kaya, "Bu alanda önemli bir kaybımız var açıkçası. Bir de sanki bilinçli yapar gibi üniversiteleri ve eğitimde başarılı olan kesimleri çökertiyorlar maalesef" dedi.

Özellikle bu sene üniversite sınavlarındaki ortalamalarının Türkiye'de eğitim sorunu gözler önüne serdiğini belirten Kaya şunları söyledi: "2019 yılı Yüksek Öğretim Kurumları (YKS) Türkiye ortalamalarına bakınca her şey ortaya çıkıyor zaten. Temel Yeterlilik sınavında Matematikte 40 soruda ortalama 5.6, Gende 20 soruda 2.2, sosyalde 20 soruda 4.6, Türkçede 40 soruda 14,6. Alan yeterlilik sınavına (AYT) bakın, Matematikte 40 soruda 4.7, Fizik 14 soruda 1, Kimya 13 soruda 0.9, Biyoloji 13 soruda 1.2, Felsefe 12 soruda 2.4, Edebiyat 24 soruda 4.9, ortalamalar bu şekilde. Üniversiteler istediği gibi çalışamıyor ayrıca bir taraftan da baktığınızda çalıştırmıyorlar. Üniversite rektörlerinin hepsine AKP'de daha önce görev almışları atıyorlar. Buradaki sorun bir rektör, bir mühür bir de bina al sana üniversite. Bundan 30 sene öncede bir mühür bir müdür anlayışıyla köylere ortaokul kuruluyordu. Hepsi kapandı. Şimdi üniversiteleri de aynı noktaya getiriyorlar."

Yüksek öğretimde de bir plansızlığın olduğunun her yönüyle ortaya çıktığını ifade eden Kaya, "Aslında bir plan var ama bu Türkiye için yararlı plan olmuyor. Cumhuriyet değerlerine yeterince sahip çıkılmıyor. Bu çok açık. Şimdi aslında genelde böyle bu. Yeni getirilen, üzerinde çokça tartıştığımız bu sistem eğitime de yansıyor. Sistem işlemiyor, bu artık görüldü, bir çözüm bulmak lazım. Eğer bir yerde sistem işlemiyorsa ortalık darmaduman olur. Bu sadece siyasal alan için geçerli değil. Her yerde böyle. Şimdi AKP de ne yapacağını tam bilemiyor ama sorunlar artıyor maalesef" diye konuştu.

Eğitimdeki sorunların çözümünde CHP'nin performansının önemli olduğunu dile getiren Kaya, "Kısa vadede sorunların çözümü CHP'nin yerel yönetimlerde göstereceği performansla doğru orantılı olacaktır. Burada özellikle yerel yönetimlerde eğitim konusunda yoğun çalışıyoruz. Yerel yönetimlerde akademiler kurmaya başladık. İstanbul'da bazı yerlerde akademileri kurduk. Her yerde eğitim akademileri kuracağız. Bu gerçekleştirdiğimiz akademi projeleri eğitim konusunda model olacak" şeklinde sözlerini tamamladı.