Çiftçi kendisine oynanan kredi oyununu açıkladı. Traktörlerle meydanlara indiler

Çiftçi kendisine oynanan kredi oyununu açıkladı. Traktörlerle meydanlara indiler
Amasya’nın merkez köyerinden Kızılca’da Tarım Kredi Kooperatifi’nden aldıkları fide, gübre gibi tarımsal malzemelerin kredilerini ödeyemeyen çiftçilerin traktörlerine haciz geldi. Hacze isyan eden vatandaşlar köy meydanında traktörleriyle eylem yaptı.

karasaban.net’den Umut Kocagöz’ün haberine göre, Çiftçiler, Tarım Kredi Kooperatifi’nden aldıkları fide, gübre gibi tarımsal malzemelerin bedellerine uygulanan yüksek faiz ve katkı payları sebebiyle icralık oldu. 23 Kasım tarihinde kooperatif temsilcileri, jandarmalar eşliğinde köye geldi.

Köylülerin traktörleri ve araçları haczedildi. Kızılcalılar ve civar köylerde icra baskısı altındaki köylüler, 27 Kasım tarihinde traktörleriyle katıldıkları bir eylem yaptılar. 

Son 3 ila 5 senedir köylü tarım ürünlerindeki pahalılıktan dolayı şikayetçi. 


Kızılca köyünde çiftçilik ve esnaflık yapan, Tarım Kredi Kooperatifi’nin ortağı Ömer Sarı, çiftçinin durumunu şöyle özetliyor:

"Tarım Kredi Kooperatifi’nden borçlanmamız şöyle, kendi adıma söylüyorum. Bu yıl diyelim domates fidesini Tarım Kredi’den aldık. Fideyi Tarım Kredi’den aldığım için gübresini, ilacını, mazotunu oradan alıyorum. Niçin alıyorum? Ben bunu yetiştirip kasabaya çıkartıp paramı ödeyeceğim. Tarım Kredi bunu bilerek bana veriyor. Bu çiftçi çalışacak, parasını ödeyecek. Çiftçi maaşlı değil. Benim ekip diktiğim ürünlerime güveniyor. Domatesi yetiştiriyoruz. 1600-1800 lira maliyeti yapıyoruz. Ama satarken maliyetin altında satıyoruz. Fidenin tanesi 4 lira ve üzeri. Tarım Kredi mazotu veriyor, her yerden daha pahalı."

ÇİFTÇİYE OYNANAN KREDİ OYUNU

Vatandaşın borçlarının en ufak çiftçide 250 bin liradan başlayarak, 2 milyona kadar çıktığını belirten Sarı, sözlerine şöyle devam etti:

"Ben kendimi söyleyeyim. Birkaç yıl önce sera yaptırdım, 5 yıl ödemeli. 7 bin lira aylık ödemesi var. Benim huyum var, elime para geçtiğinde, 20 bin lira atarım, borç azalsın. 2 yıl önce bir ara veremedim, sonra 80 bin lira para yatırdım. Bir dönem 70 bin yatırdım. 3 dönüm sera için, 150 bin lira borcum varsa oldu 1 milyon. Neden? Ödediğimiz paraları ana paradan değil, faizden düşüyor.


Benim 5 tane dosyam var, ödediğim parayı dosyalara bölüyor. 1 ona, 1 ona… Halbuki ödediğim para ile 2 dosyayı kapatsa, faiz işlemez. Verdiğimiz paralar borcun faizine gidiyor. Bizim herhangi bir partimiz yok, fanatik değiliz. Kim olursa olsun, yardımları bekliyoruz. İktidardan da muhalefetten de diğer partilerden. Ama bizi sadece mecliste temsil etsinler, buraya gelip de burada bizim eylemlerimize katılsınlar istemiyoruz."

 

İlgili Haberler