WiFi sinyal gücü nasıl hesaplanır

WiFi sinyal gücü nasıl hesaplanır
İnternet bağlantısının kalitesini doğrudan etkileyen faktörler bulunmaktadır. Bu faktörlerin sinyal gücünü nasıl etkilediğini öğrenmek için uygulanması gereken bazı yöntemler bulunmaktadır. İşte iOS, MacOS, Android ve Windows'ta WiFi sinyal gücünü hesaplama yöntemleri...

Oyun ve çevrimiçi alışveriş, film akışı veya sosyal medya gibi internet aracılığıyla erişim sağlanan siteler evlerin içerisinde istikrarlı bir Wi-Fi''a ihtiyaç duyulmasına sebep olur. WiFi''nin internete bağlanamamasının birçok nedeni vardır. Zayıf veya güvenilmez bir bağlantıyla takılıp kalmak kullanıcılar tarafından büyük bir sorun olarak yorumlanır. Kablosuz internet erişimini cihazlara taşıyan sinyalleri görebilmek teknolojik olarak şu anda mümkün değil. Ancak yönlendiriciden gelen sinyalin çeşitli konumlarda ne kadar güçlü olduğunu kontrol edilebilir. 

WİFİ GÜCÜ NEDİR?

WiFi gücünün hız ile aynı şey olmadığı ve bunun yerine cihazın yönlendirici ile arasındaki radyo sinyalinin ne kadar güçlü olduğunu ifade ettiği bilinmektedir. Güçlü bir WiFi, daha iyi indirme ve yükleme hızları anlamına gelir, ancak aynı zamanda sinyalin kararlılığı gibi faktörleri de belirler.

Bağlantı gücü, desibel milivat veya dBm cinsinden ölçülen RSSI''ye (Alınan Sinyal Gücü Göstergesi) karşılık gelir. dBm rakamının önünde bir eksi işareti olacak. -50 dBm veya üzeri herhangi bir sinyal mükemmel bir WiFi sinyalini temsil eder. -80 dBm''nin altına inildiğinde sorun yaşanır.

ANDROİD CİHAZLARDA Wİ-Fİ GÜCÜ NASIL ÖLÇÜLÜR?

Bir Android cihazda, durum çubuğunun sağındaki küçük WiFi simgesi, WiFi sinyalinin ne kadar güçlü olduğunu gösterir. 

-Ayarlar''ı dokunulur

-Ağ ve İnternet seçilir

WiFi ağına dokunulur. İlk seçenek olarak sinyal gücü görülür. "Orta" veya "mükemmel" gibi etiketler görülebilir. Bu arada modele göre Wi-Fi ağının adının yanındaki ayarlar işareti seçilirse ''ağ hızı'' da ortaya çıkar.

İOS CİHAZLARDA Wİ-Fİ GÜCÜ NASIL ÖLÇÜLÜR?

Bir iPhone kullanıcısı, durum çubuğunun sağındaki WiFi göstergesi ile gücünü görebilir. Ancak bu üç dört çubuk kesin bir sonuç vermez. iOS seçenekleri Ayarlar''daki WiFi menüsüne girilse dahi, Wi-Fi sinyal gücünü temsil eden yalnızca bu üç çubuk bulunur.

Üçüncü taraf uygulamalar artık bu verilere iOS aracılığıyla erişemiyor. Ancak ağ ile ilgili farklı bilgiler alınmak isteniyorsa, yardımcı olabilecek pek çok uygulama bulmak mümkündür.

WİNDOWS BİLGİSAYARLARDA Wİ-Fİ GÜCÜ NASIL ÖLÇÜLÜR?

Windows bilgisayar kullanıcıları ve WiFi sinyal gücü kontrol edilecekse, görev çubuğunun en sağ tarafında küçük bir Wi-Fi simgesi görülecektir. Bu simge, cihazın bağlı olduğu ağ için dört farklı bağlantı düzeyini temsil eden dört çubuğa sahiptir. Üzerine sağ tıklanıp Ağ ve internet ayarları seçeneğini ve ardından WiFi''ı seçerek daha fazla detaya da ulaşılabilir.

MACOS''TA Wİ-Fİ GÜCÜNÜZÜ NASIL ÖLÇERSİNİZ?

WiFi gücü menü çubuğunun sağ tarafındadır ve üç çubuktan oluşan bir sinyal gücü göstergesi sunar. Diğer ağları bulmak ve sinyal güçlerini karşılaştırmak için simgeye tıklayıp Wi-Fi ayarları seçilmelidir.

Tıpkı iOS''ta olduğu gibi yerel olarak daha fazla bilgi olmayacağını düşünülebilir. Ancak macOS''ta şu anda bağlı olunan Wi-Fi ağının sinyal gücünü görmenin gizli bir yolu vardır: Option tuşunu basılı tutmak, ardından menü çubuğundaki Wi-Fi göstergesine tıklamaktır.

İlgili Haberler