Çin hükümetinden Uygur Türkleri haberine sansür

Çin hükümetinden Uygur Türkleri haberine sansür
Çin hükümeti, Uygur Türklerinin sesini duyurmasını engellemeye devam ediyor. Çin hükümeti, BBC’nin Doğu Türkistan’daki toplama kampları ile ilgili bir haberi yayınladığı sırada, kanalın canlı yayınını kesti.

YENİÇAĞ / İSTANBUL

Çin hükümetinin Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine uyguladığı sistematik baskı politikaları sürerken, Doğu Türkistan’dan gelen haberlerin de önüne geçmeye çalışıyor. Çin hükümetinin,  BBC yayınını, Uygur Türklerinin tutulduğu toplama kamplarıyla ilgili bir haberinin yayınlanması esnasında kestiği öğrenildi.

Çin’in Doğu Türkistan’da yaşananlara yönelik uyguladığı sansürü BBC muhabiri Stephen McDonell kaydetmeyi başardı.

Canlı yayında Doğu Suudi Arabistan Veliaht Prensinin Çin ziyaretini yorumlayan McDonell ‘’ Bazı Müslüman ülkelerin Çin’in uzak batısındaki kamplarla ilgili sorular yöneltebileceğini bekleyebilir’’ yorumunu yaptıktan sonra yayın kesildi.

Sansüre uğrayan haberi yapan McDonell, benzer bir olayın önceki gün aynı konunun tartışıldığı sırada da yaşandığını belirtti ve şöyle devam etti:

‘’Biz, doğru bir şekilde onların Doğu Türkistan ile ilgili yayınları ne zaman kesebileceklerini tahmin edebiliyoruz.’’

Doğu Türkistan’daki toplama kampları nedeniyle uzun zamandır insan hakları örgütlerinin tepki gösterdiği Çin, söz konusu kampları ‘’yeniden eğitim’’ olarak adlandırarak Türkistan’daki zulmü meşrulaştırmaya çalışıyor. Söz konusu toplama kamplarında yüz binlerce Uygur Türkü’ne sistematik asimilasyon uygulanıyor.

İlgili Haberler