Çin’den Uygur Türklerinin tutulduğu kamplar ile ilgili skandal savunma

Çin’den Uygur Türklerinin tutulduğu kamplar ile ilgili skandal savunma
Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerinin zorla tutulduğu kamplar ile ilgili Çin yönetiminde skandal bir açıklama geldi. Açıklamadai Uygur Türklerinin bir kısmının 'Çince bilmedikleri ve kabiliyetsiz oldukları' gerekçesi ile kamplara alındığı öne sürüldü.

Çin yönetimi, Doğu Türkistan’da Uygur Türklerinin zorla tutulduğu toplama kamplarını skandal sözlerle savundu. Endonezya basınında çıkan haberlere göre, Çin’in Jakarta Büyükelçili’inden yapılan açıklamada Uygur Türklerinin bir kısmının ''Çince bilmedikleri ve kabiliyetsiz oldukları'' gerekçesi ile kamplara alındığı öne sürüldü.

Jakarta Post gazetesinin haberine göre, Endonezya'daki Müslümanların Uygur Türklerinin durumuna ilişkin gösterdiği tepki ve hükümetin talebi üzerine Çin'in Cakarta Büyükelçiliği açıklama yaptı.

Elçilikten yapılan açıklamada, Doğu Türkistan’da ''Çince bilmeyen ve kabiliyetsiz'' olan bazı Uygur Türklerinin, iş bulmakta zorluk çektiği savunularak, bu durumda olanların ''aşırıcılığa ve terörizme meyili olması'' nedeniyle dil ve mesleki becerilerin öğretilmesinin amaçlandığı öne sürüldü. Açıklamada ayrıca bu kişilerin "radikallik karşıtı eğitim amaçlı" kamplara alındığı iddia edildi.

Çin’in bölgede "aşırıcılık tehdidiyle karşı karşıya olduğu" iddia edilen açıklamada, Çin'in birçok etnik grup ve dinlere sahip bir ülke olduğu, anayasa çerçevesinde de bütün Çin vatandaşlarının inanç özgürlüğüne sahip olduğu savunuldu.

Endonezya’da Uygur meselesine ilişkin artan tepki ve açıklamalar üzerine Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arrmanatha Nasir daha önce yaptığı açıklamada, Endonezya’daki Müslümanların Uygurlar konusundaki endişelerinin iletilmesi amacıyla Çin’in Cakarta Büyükelçisi Şiao Çien'in bakanlığa çağrıldığını bildirmişti.

Öte yandan Diyanet İşleri Bakanı Lukman Hakim Saifuddin de uluslararası toplumun, Doğu Türkistan’daki Müslümanların akıbetinden endişe duyduğunu vurgulayarak, Çin'in, Uygur Türklerinin durumu hakkında acil bir açıklama yapmasını umduklarını ifade etmişti.

ÇİN'E ULUSLARARASI TEPKİLER

BM Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesinin (İHOP) Çin'de ayrımcılığa uğrayan topluluklarla ilgili İsviçre'nin Cenevre kentinde ağustosta düzenlediği toplantıya katılan insan hakları kuruluşları, Doğu Türkistan’daki yerel yöneticilerin sakıncalı siyasi tutumlar içinde olduğunu iddia ettiği bireyleri, siyasi eğitim merkezlerinde alıkoyduğunu açıklamıştı.

Örgüt temsilcileri, herhangi bir yargı kararına dayanmadan hürriyetinden alıkonulan kişi sayısının 3 milyonu bulduğunu iddia etmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de Çin hükümetinin Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerinin ''sistematik insan hakları ihlalleri yaptığını" duyurmuştu.

İlgili Haberler