Çinli bilim insanlarından yağmur hamlesi. Sonunda oraya da el attılar

Çinli bilim insanlarından yağmur hamlesi. Sonunda oraya da el attılar
Bir süreden bu yana yağmur hareketliliği üzerinde çalışan Çinli bilim insanları, ses dalgalarıyla "bulutları hareketlendirerek" daha fazla yağış elde edilebileceğini açıkladı.

Çinli bilim insanlarından yağmur hamlesi. Sonunda oraya da el attılar

Çin’in başkenti Pekin'deki Tsinghua Üniversitesi'nden araştırmacılar, kurak bölgelerle ilgili çok önemli bir araştırmanın detaylarını paylaştı. Scientia Sinica Technologica'da yayımlanan çalışmada, insan kulağının epey zor algılayabileceği 50 hertz frekansında ses dalgaları kullanıldı. Fakat gönderilen dalgaların ses seviyesi ise 160 desibel, yani çalışan bir uçak motoruna eşdeğerde.

KÜÇÜK PARÇALARI BİRLEŞTİREREK ETKİSİNİ ARTIRIYOR

Öte yandan ses dalgaları yaklaşık 1 kilometre yukarıdaki bulutlara ulaştığında azalan basınçtan ötürü gücü 30 desibele düşüyor. Bilim insanları gönderdikleri ses dalgaları sayesinde bulutlarda titreşim yarattıklarını, bulutun içindeki küçük parçacıkların daha büyük olanlarla birleştiğini, böylelikle de çok daha fazla yağmur damlacığı oluştuğunu açıkladı. 2020'de Tibet Platosu'nda yapılan deneylerde yağış oranında yüzde 17 artış kaydedildi.

Çinli bilim insanları ses enerjisinin bulutların fiziksel özelliklerini değiştirdiğini ve diğer benzer teknolojilere kıyasla kimyasal atık üretmediğini ve hava taşıtı ya da roket gibi araçlara gerek duyulmadığını belirtti.

UZAKTAN KUMANDALI SİSTEMLERLE KULLANILABİLİR

Çalışmanın yazarı Profesör Wang Guangqian, gelecekte bu teknolojinin "çok daha düşük maliyetlerle ve uzaktan kumandalı sistemlerle" kullanılabileceğini söyledi. Geniş çaplı hava değiştirme sistemlerinin çevreye ve ekosisteme olumsuz etkileri de uzun süredir tartışılan bir konu. Teknolojinin kullanımını eleştirenler, başarılı olunsa bile uzun vadede bölge sakinleri ve civarda yaşayan hayvanlar için ses kirliliği oluşabileceğini savunuyor.