Çipras'dan Putin'e Türkiye mesajı

Çipras'dan Putin'e Türkiye mesajı
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Türkiye'nin Rus silahları almasından endişe duyduklarını söylediğini belirtti.

Moskova ve Atina arasındaki diplomatik kriz sonrası Kremlin'e ilk ziyaretini gerçekleştiren Çipras, ortak basın toplantısı sırasında Türkiye'nin Rus silahları almasından duydukları endişeyi Putin'le paylaştığını açıkladı.

Çipras, "Putin'le Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri, bölgede oluşturulan yeni enerji haritasını, Rusya ve Yunanistan'ın Türkiye'yle ilişkilerini istişare ettik. Yunanistan'a karşı 'casus belli' (savaş nedeni) kararını sürdürmek isteyen Türkiye'nin yeni silahlanma programından duyduğumuz endişeyi elbette Putin'e aktardım" dedi.

Rusya ile S-400 füze savunma sistemleri anlaşması imzalayan Türkiye, diğer Rus silahlarına ilgisini açıklamıştı.

Putin, Çipras'la Kıbrıs sorununu masaya yatırdıklarını kaydetti.

Rus lider, "Uluslararası sorunların istişare edildiği sırada Rusya ve AB arasındaki ilişkileri geliştirme perspektifini ve elbette Kıbrıs sorununu konuştuk" dedi.

'DİPLOMATİK KRİZİN GERİDE KALDIĞINI UMUYORUM'

Putin ve Çipras'ın gündeminde Yunanistan'ın temmuzda iki Rus diplomatı sınırdışı etmesi nedeniyle Moskova ve Atina arasında yaşanan diplomatik kriz de vardı.

Putin, Rus diplomatların sınırdışı edilmesi için sunulan gerekçeleri kabul etmediklerinin altını bir kez daha çizerek, "Yunanistan ve Rusya'da aklı başında birinin Yunanistan'a karşı entrikalar çevirdiğini veya bazı komplolar planladığını tahayyül edemiyorum. Bu bir saçmalık. Krizin geride kaldığını ve bu sayfanın tamamen kapandığını umuyorum" diye konuştu.