Bu yapay zeka diğerlerinden biraz farklı: Çöpleri tespit ediyor

Bu yapay zeka diğerlerinden biraz farklı: Çöpleri tespit ediyor
Sokaktaki çöpleri tespit eden yeni bir yapay zeka oluşturuldu. Cihaz araçların camına takıldığında çöpleri tespit ederek sinyal gönderiyor. Google Haritalar’a entegre olarak çalışıyor.

San Diego’da yaşayan Nathaniel Fke isimli bir vatandaş, kentte yaşanan çöp problemine bir tahlil bulmak için hayli değişik ve yararlı bir metot geliştirdi. Fke, çöpün bulunduğu yerin pozisyonunun belediye takımlarına paklık konusunda yardımcı olabileceğini düşündü ve otomatik olarak çöp yer tespiti yapan bir sistem kurdu. Edge Impulse ve çeşitli kaynaklardan aldığı yol kenarı imgelerini kullanarak bir fotoğraf koleksiyonu oluşturan bu genç adam, çöpleri ayırt edebilmek için de bir model oluşturdu.

Oluşturulan bu sistemde çöpü bulmak için otomobilin camına monteli bir web kamera sürüş esnasında imajları yakalıyor ve Raspberry Pi 4 anakartı ise çöpü tespit ediyor. Bir çöp tespit edildiğinde Pi 4, çöpün GPS pozisyonunu hücresel modemi sayesinde bir bulut veritabanına gönderiyor. San Dieogo sokaklarında çöpleri tespit eden bu sistem sayesinde çöpün nerede olduğuna dair bir ısı haritası oluşturuluyor ve elde edilen datalar Google Haritalar’a entegre ediliyor. 

İlgili Haberler