Coronavirüs Çin ve dünya ekonomisini nasıl etkiledi?

Coronavirüs Çin ve dünya ekonomisini nasıl etkiledi?
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan coronavirüs Çin ve dünya ekonomisini olumsuz anlamda etkilerken birçok şirket mağazalarını kapatmaya devam ediyor. Uzmanlar ise, coronavirüsten Çin ve dünya ekonomisinin ciddi anlamda olumsuz olarak etkilendiğini ifade etti.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede yayılan coronavirüsün ekonomik etkisi sadece Çin’de hissedilmiyor. Küresel çapta birçok sektörde firmalar coronavirüs nedeniyle ekonomik anlamda büyük zarara uğrarken bazı uzmanlar coronavirüsün ekonomik etkisinin daha da artacağını düşünüyor.

Dünya çapında birçok ülke coronavirüse karşı önlemlerini alırken salgın nedeniyle milyonlarca insan coronavirüse kapılma endişesiyle mekanlardan ve etkinliklerden kaçınıyor. Bu sebeple, restoranlar, sinemalar, ulaştırma hizmetleri, oteller ve mağazalar bu etkiyi en hızlı hisseden sektörlerden bazıları olarak dikkat çekiyor.

NAKİT AKIŞI CİDDİ ANLAMDA ETKİLENDİ

Coronavirüsün yayılmasıyla birlikte üretim ve satış süreçlerinde de olumsuz anlamda problemler yaşanıyor. Piyasalarda nakit akışında salgının çıkışıyla beraber küçük şirketler en çok etkilenenler arasında. Çoğu firma, yapması gereken ödemelerde yaşanan problem işçi maaşlarını da etkiledi.

Ekonomistler ise coronavirüsün etkilerini şimdiden ortaya koydu. Oxford Economics, coronavirüs nedeniyle Çin'in, büyüme oranlarının yüzde 4’e düşeceğini ifade eti. Oxford Economics ayrıca, Çin ekonomisinin yılsonu tahminini yüzde 5.6’ya çekerken; özellikle coronavirüs salgının böyle gitmesi durumunda Çin ve dünya ekonomisinin ciddi anlamda olumsuz olarak etkileneceğini ifade etti.