Coronavirüs dünya ekonomisini nasıl etkileyecek?

Coronavirüs dünya ekonomisini nasıl etkileyecek?
Çin'de ortaya çıkan coronavirüs yayılmasına hızla devam ediyor. Öte yandan salgının ekonomiye etkileri de büyük tartışma konusu. Prof. Dr. Emre Alkin, "Salgının yıl sonuna kadar sürmesi durumunda dünya ekonomisinin büyümesi beklenenden 0.5 puan azalacaktır" dedi.

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede birçok ülkeye yayılan coronavirüs salgınında, durum sağlık kadar ekonomiyi de ilgilendirir hale geldi.

Salgının dünya ve Türkiye ekonomisine olası etkileriyle ilgili Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Emre Alkin şu öngörüde bulundu:

"Küresel ticaretteki artışla ekonomik büyüme arasındaki çok sıkı ilişki bulunuyor. Coronavirüs salgınının ticareti aksatmasının büyük risk oluşturur. Salgının nisan ayında bitmesi durumunda dünya ekonomisinin büyümesinin sadece yüzde 0.1 azalacak. Salgının yıl sonuna kadar sürmesi durumunda dünya ekonomisinin büyümesinin beklenenden 0.5 puan azalacaktır."

Nazlı Bolak ise, coronavirüs salgınının dünya ekonomisine olumsuz etkileri nedeniyle Amerikan Merkez Bankası’nın mart ayı toplantısında faiz indiriminin sinyalini verebileceğini de belirtti.