Coronavirüsü can almaya devam ediyor

Coronavirüsü can almaya devam ediyor
Çin'de ortaya çıkan ve son yıllarda dünyanın karşı karşıya kaldığı en ciddi salgınlardan biri olan coronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 452'e yükseldi. Vaka sayısı ise 20 bini geçerken, Çin'in politikalarını belirleyen en yüksek kurulu, ülkenin coronavirüsüne verdiği tepkide "yetersizlikler" ve "eksiklikler" olduğunu itiraf etti.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve 20’den fazla ülkeye yayılan coronavirüsü, Çin ana karası dışında Filipinler’den sonra Hong Kong’da bir kişinin ölümüne yol açtı.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, tümü Wuhan’ı içinde bulunduran Hubei eyaletinde olmak üzere bir gün içerisinde 64 kişinin coronavirüsü nedeniyle öldüğünü açıkladı. Diğer ülkelerde görülen vaka sayısı ise 150’yi aşmış durumda.

ALIŞILMADIK BİR İTİRAF

Çin Devlet Başkanı Şi Cingping’in başkanlık ettiği Politbüro Daimi Komitesi, coronavirüsünü Çin Yönetimi için “büyük bir test” olarak değerlendirirken, çıkarılması gereken dersler olduğunu itiraf etti.

Politbüro açıklamasında, “coronavirüsü salgınına müdahalede açığa çıkan eksikliklere ve yetersizliklere yanıt olarak ulusal sağlık sistemi yönetimimizi iyileştirmeli ve acil ve tehlikeli vazifeleri icra etmedeki kabiliyetlerimizi iyileştirmeliyiz” ifadesi yer aldı.

Çin Yönetimi, coronavirüsün ortaya çıktığı tarzdaki pazarlara yönelik denetimi artırmanın, yasa dışı faaliyet gösteren doğal yaşam pazarlarının ve vahşi hayvan ticaretinin kararlı şekilde yasaklanmasının ve bunlarla mücadele edilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.