Çorum'da baraj çöktü, tarlalar su altında kaldı

Çorum'da baraj çöktü, tarlalar su altında kaldı
Çorum’un Uğurludağ ilçesindeki hidroelektrik santraline ait barajın toprak dolgusunun bir bölümünün çökmesi sonucu çeltik ekili tarlalar su altında kaldı.

Erkan YILDIZ / YENİÇAĞ ÇORUM

Yarımca köyünde yaklaşık 3 yıl önce Kızılırmak üzerine kurulan barajın 17 kilometre uzunluğundaki toprak dolgusunun bir bölümünde çökme meydana geldi.

Yaklaşık 65 milyon metreküp kapasiteli barajın seddesindeki çökmeden dolayı çevredeki çeltik ekili tarlalar zarar gördü.

Köylülerin ihbarı üzerine hidroelektrik santralinin ekipleri, iş makinesi ile çevreden alınan toprakla dolgunun açılan bölümünü kapattı.

Yasa gereği barajın seddesi betondan yapılması gerekirken toprak dolgu ile yapıldı. Baraj yapıldığından beri benzer sıkıntılar yaşayan köylüler, “O an arazide olsaydık ürünlerle birlikte biz de kendi canımızdan olurduk” şeklinde konuştular.

Taleplerini ilgili kurumlara ilettiklerini ancak netice alamadıklarını belirten köylüler, benzer sıkıntıları tekrar yaşamamak için seddenin betondan inşa edilmesini ve mahsul zararlarının tazmin edilmesini istediklerini ifade ettiler.

İYİ PARTİ’DEN BÖLGEYE ZİYARET

İYİ Parti Çorum İl Başkanı Bekir Özsaçmacı, İYİ Parti Genel Meclis Üyesi Ercan Tüfekci ve Bayat İlçe Başkanı Kemalettin Şahin, hidroelektrik santralindeki göçükle ilgili bilgi almak ve köylülere geçmiş olsun demek için olay yerine gittiler.

Özsaçmacı bölgede yaptığı açıklamada, “Yapılan işin bir bölgeye değil bir ya da birkaç kişiye rant sağlamak için yapıldığı görülüyor.” dedi. Ayrıca Özsaçmacı, bundan bir ay önce Merkez İlçe Başkanı Erkan Yıldız ve Bayat İlçe Başkanı Kemalettin Şahin ile bölgede incelemelerde bulunduklarını, barajın çökme tehlikesi var diye hükümet yetkililerini uyardıklarını ifade etti.

Özsaçmacı, “Ama görünen o ki; bizim çağrımızı ve köylülerin isyanını dinlemediler. Gelinen noktada hükümet yetkililerinin bir an evvel köylülerin mağduriyetini gidermek için çalışmalara başlamasını istiyoruz.” dedi.