Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kırım'ın ilhakını tanımama kararımızı tekrar teyit ettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kırım'ın ilhakını tanımama kararımızı tekrar teyit ettik
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ortak basın açıklaması düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada, "Kırım'ın ilhakını tanımama kararımızı tekrar teyit ettik" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kırım'ın ilhakını tanımama kararımızı tekrar teyit ettik

Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey (YDSK) 9''uncu toplantısı İstanbul''daki Huber Köşkü''nde gerçekleşti. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve  Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, anlaşmalarla ilgili imza törenine katıldı. İmza töreninin ardından iki lider de görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu. İlk olarak söz alan ve Kırım hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ukrayna''nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine önem veriyoruz. Kırım''ın ilhakını tanımama kararımızı tekrar teyit ettik. Karadeniz''in bir barış ve huzur denizi olma konusunda kararlılığımız devam etmektedir. Ortak coğrafyamızda gerilimin artmasını arzu etmiyoruz" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarının devamında şunları söyledi: 

Ukrayna''nın doğusundaki güncel duruma ilişkin fikir alışverişinde bulunduk.

Ukrayna''nın toprak bütünlüğü ve barışçıl, diplomatik yöntemlerle çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Son dönemde sahada gözlemlediğimiz endişe verici durumun son bulmasını, ateşkesin sürmesini, sorunun diyalog yoluyla çözülmesini temenni ediyoruz. Bu hususta gereken her türlü desteği vermeyi hazırız. AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu, Donsbass''ta ateşkesin devam etmesi için üstlendiği görevi sürdürmektedir, sürdürmelidir.

Misyonun herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmadan görevini yerine getirmesini önemsiyoruz. Gerekli şartların sağlanması, meselenin barışçıl yollardan çözümü için zaruridir. Bu konuda herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. 

"10 MİLYAR DOLARLUK TİCARET HACMİ HEDEFİMİZE ULAŞACAĞIMIZA İNANIYORUM" 

Misyonun herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmadan görevini yerine getirmesini önemsiyoruz. Gerekli şartların sağlanması, meselenin barışçıl yollardan çözümü için zaruridir. Bu konuda herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir.

Ukrayna ile ilişkilerimizde savunma sanayi bir diğer önemli boyutu teşkil ediyor. Dışişleri ve Savunma Bakanlarımızın katılımıyla 2+2 formatında yeni bir platforma istişareleri başlattık. Bu şekilde ülkelerimiz arasındaki eş güdümü pekiştiriyoruz. İş birliğimiz hiçbir suretle 3. ülkelere karşı bir gerilim değil.

Serbest Ticaret Anlaşmasını da imzalayarak 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize en kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum.

Bugün değerli dostumla turizmi de ele aldık. Türk ve Ukrayna vatandaşları, sadece kimlik kartlarıyla birbirlerini ziyaret edebiliyor. Güvenli Turizm Sertifikası ile misafirlerimizi risklerden arındıracak bir sistem geliştirdik.

Değerli dostum Sayın Zelenskiy ve heyetine teşekkür ediyorum.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın açıklamalarından sonra söz alan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise şunları söyledi: 

Sayın Cumhurbaşkanı çok teşekkür ederim. Öncelikle Ukrayna heyetinin dostlarına kabulü için Türkiye Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan''a teşekkür etmek istiyorum. Bu sene devletlerimiz arasındaki stratejik ortaklığın 10. yıldönümünü kutluyoruz. Bu ortaklığın sözde olmadığını gerçek işlerle ve galibiyetle desteklendiğini gösteriyor. Bugün vardığımız tüm anlaşmaların başarılı olacağına inanıyorum. Her şeyden önce Karadeniz''deki güvenlik ve meydan okumalara ortak karşı koyma adımlarımızı kapsamlı bir şekilde görüştük.

Onlara verilmesi gereken tepki vizyonunun aynı olduğunu belirtmek istiyorum. Türkiye''nin egemenliğimizin ve toprak bütünlüğümüzün yeniden tesis edilmesi konusundaki desteği önemlidir. Sayın Cumhurbaşkanından bu tutumun değişmeyeceğini duyduğuma sevindim. Bugün geçici olarak işgal edilmiş Ukrayna toprakları ve Kırım hakkında Türk tarafına ayrıntılı bilgi verdim.