Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Brunson açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Brunson açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan, rahip Brunson ile ilgili karar verebilecek tek yetkili makamın mahkeme olduğunun altını çizerek “Yargılanan bir kişiye bıraktım, git demeye ne ben, ne başkaları yetkilidir. Bu yetki hakimlerindir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, rahip Brunson ile ilgili tek yetkili makamın mahkeme olduğunu belirterek, mevcut ekonomik durumun Brunson sorunu ile alakasının olmadığını söyledi.

Reuters’e açıklamalarda bulunan Erdoğan, Merkez Bankasının kendi tasarrufunda olmadığının altını çizdi.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

“İsmini andığımız zat, terör örgütleriyle münasebetleri olduğu için tutuklanmıştır. Şu an bu tutukluluk içerisindedir. Sağlık nedeniyle yargı kendisinin eve çıkmasına izin vermiştir. 12 Ekim'de mahkemesi var. Mahkemede yargı ne karar verir bunu bilemem. Buna siyasiler de karar veremez. Benzer şeyler özellikle ABD'de olmuş durumda. Örneğin, ABD'de şu anda Türkiye'de 251 kişi, darbe girişiminde bulunan FETÖ ABD'dedir. ABD'de olan bu zat şu an yargılanmıyor. Biz dosyalarını gönderdiğimiz halde, yargılanmamakta, buradaki yetkililer ne yazık ki direnmektedir. Türkiye ile ABD arasında suçluların iade anlaşması vardır. Buna rağmen burada Fethullah Gülen denen şahıs rahatlıkla bırakılabilecekken bırakılmamaktadır. Brunson şu an yargılanmaktadır. Yargılanan bir kişiye bıraktım, git demeye ne ben, ne başkaları yetkilidir. Bu yetki hakimlerindir. 12 Ekim'de mahkeme ne karar verir bilemem. 12 Ekim gelsin göreceğiz.”

‘YAKINDAN UZAKTAN ALAKASI YOKTUR’

“Brunson olayının bizim ekonomimizle yakından uzaktan alakası yoktur. Bir ekonomik sıkıntı yaşandığında ‘Teğet geçecektir’ demiştim. O sıkıntıyı aştık, Türkiye ekonomik rahatlama sürecine girdi. Şu an ekonomik sıkıntı abartılacak bir sıkıntı süreci değildir. Türkiye kendi imkanlarıyla bunu aşacaktır. Bunun emareleri görülüyor. Bunun Brunson'la yakından uzaktan alakası yoktur.”

"MB'NİN KARARLARI TASARRUFUMDA OLAN BİR ŞEY DEĞİL"

"Merkez Bankası bağımsızlığının bir ifadesi olarak faiz oranlarını buraya kadar çıkarmıştır. Bunlar Cumhurbaşkanı olarak tasarrufumda olan bir şey değil. Ben yüksek faize karşı olan birisiyim. Yüksek faiz oranları bir defa girişimcinin yatırımcının bu noktadaki adımlarının olumsuz etkileyecektir. Finans sektörü yatırımcıya girişimciye imkan hazırlaması gerekir ki üretim olabilsin. Üretim olursa istihdam olur, ihracat olur. Ama şu andaki durum bu yüksek faiz uygulamasıyla bir çözüm olacağı istikametinde bu kararı verdi. Temenni ediyorum beklentileri gerçekleşir. Çünkü bunun birde enflasyon durumu var. Yüksek faiz yüksek enflsyon getirir.

‘HALKIMI NEYLE ISITACAĞIM?’

Cumhurbaşkanı Erdoğan mülakatta, İdlib mutabakatı, Almanya ziyareti ve İran ambargosu hakkında da şunları söyledi:

– Rusya ile varılan İdlib mutabakatı için bütün çalışmalar yürütülmekte. İdlib halkının beklentisi de buydu; 50.000-60.000 kişi tekrar geri dönmüş vaziyette. Radikal grupların İdlib’de silahtan arındırılmış bölgeden çıkışları başladı. Esad’ın Suriye’nin başında kalmasını kabul etmek gibi bir lüksümüz yok.

– Almanya’ya (ABD sonrası) ziyarette bulunacağım. Türkiye-Almanya ilişkilerini o eski sıcak dönemine yeniden taşımak istiyoruz. Türkiye-Almanya ilişkileri ticari noktada çok çok yüksekti; bunu yeniden o seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz.

– (ABD’nin İran yaptırımları kapsamında) İran’dan doğalgaz alamazsak ben halkımı neyle ısıtacağım? Bu konularla alakalı olarak kimse kusura bakmasın biz kendi adımlarımızı kendi tasarrufumuz içinde atarız.

İlgili Haberler