Dağlarda kendiliğinden yetişiyor. Salatası da yapılıyor çayı da. Her derde deva

Dağlarda kendiliğinden yetişiyor. Salatası da yapılıyor çayı da. Her derde deva
Hatay'da dağlarda kendiliğinden yetişen, bazı çiftçilerin tarlalara ektiği bir kekik çeşidi olan zahter, geçim kaynağı haline geldi. Zeytin ile salatası yapılan, salamura haline getirilebilen, kuru halde çay olarak tüketilen ve pek çok yemekte de kullanılabilen şifa deposu zahter, kilosu 20 liradan alıcı buluyor.

Hatay''ın Altınözü ilçesi Kozkalesi Mahallesi''nde dağlarda kendiliğinden yetişen ve bazı çiftçiler tarafından tarlalara da ekilen bir kekik çeşidi olan zahter, gelir kapısı haline geldi. 

400 haneli mahallenin yüzde 90’nı geçimini zahter ile sağlıyor. Burada yetişen zahter, Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor. Zeytin ile birlikte salatası yapılan, salamura haline getirilebilen, kuru halde çay olarak tüketilen ve pek çok yemekte de kullanılabilen zahter tam bir şifa deposu.

Kilogram fiyatı 20 lira olan zahterin hasadı şubat ayının sonunda başlıyor, haziran ayının sonuna kadar sürüyor. Mahalle halkı, 4 ay boyunca yoğun bir çalışma ile hem doğadaki hem de tarlalarındaki zahterleri toplayarak, aile ekonomisine katkıda bulunuyor.

“KÖYÜMÜZÜN YÜZDE 90''NI GEÇİMİNİ BUNUNLA SAĞLIYOR”

Bu yılki rekolteden memnun olduklarını ve hasadın bereketli geçtiğini ifade eden Kozkalesi Muhtarı Ersoy Çıldam, “Köyümüzün yüzde 90''ının geçim kaynağı zahterdir. Sabahın erken saatlerinde tarlaya geliriz, akşam saat 5’e kadar hasat yaparız. Komşu köylerden en az 120 civarı işçi getirerek, hasat yapıyoruz. Köyümüzde günlük 7,5 ton civarında zahter toplanıyor. Köyün zaten tek geçim kaynağı zahter diyebiliriz. Şubat ayının sonunda başladığımız zahter hasadını haziran ayına kadar devam ettiririz. Yoğun bir talep var, Türkiye’nin birçok iline zahteri biz gönderiyoruz. Köye gelen 20-30 tane de tüccarımız var, onlar akşamdan gelip toplanan zahteri alırlar ve dağıtımını yaparlar. Biz tüccarlara kilosunu 20 TL’de satıyoruz hem tüccarlar kazanıyor hem biz kazanıyoruz” diye konuştu.

“MEŞAKKATLİ BİR İŞ AMA SEVEREK YAPIYORUZ”

Zahter yetiştirmenin ve hasadını yapmanın meşakkatli bir iş olduğunu anlatan çiftçi Ganime Yılmaz, bu işi severek yaptıklarını belirterek “Zahteri, baharatlarda kullanıyoruz. Yemeklerde de tavukta, ette, kahvaltıda salatasını yapıp yiyoruz. İçecek olarak da tüketiliyor, soğuk algınlığına çok iyi geliyor, koronavirüse karşı bile iyi geldiğini söylüyorlar. Çay yerine biz sürekli zahteri kaynatıp içeriz” dedi.

''DESTEK BEKLİYORUZ''

10 dönümlük alanda zahter ektiğini söyleyen Mehmet Ali Yılmaz ise altı işçi ile beraber tarlasından günlük 200 kiloya yakın zahter topladıklarını söyledi. Yılmaz, “Benim kekiğime sahip çıkılmasını istiyorum. Tabi müşterimiz var, talep de çok ama yetkililerimizden destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.