Denizin dibinden depremin habercisi mi çıktı?

Denizin dibinden depremin habercisi mi çıktı?
Japonya, denizin dibinden çıkan 3 ve 4 metre uzunluğundaki iki kürek balığını konuşuyor. Bölgede yaşayanlar, "Efsanelere göre kıyıya kürek balığı çıkması felaket anlamına geliyor. Deprem veya tsunami olabilir" dedi.

Depremin gündelik yaşamı en çok etkilediği ülkelerden biri olan Japonya’da panik seviyesi üst düzeyde… Bunun sebebi ise önceki gün Japonya sahillerinde ortaya çıkan 2 adet kürek balığı. Ülkenin kuzeyindeki Toyama’daki Imizu limanında görevli bir teknenin ağına takılan 4 metre uzunluğundaki kürek balığının ağda ölü bulunduğu belirtildi. Uozu Akvaryumu’nda inceleme altına alınan balık, bölgede söylentilere neden oldu.

Yerel basın genelde derin sularda yaşayan kürek balıklarının ortaya çıkmasının bir felaketin habercisi olduğunu iddia etti. Toyama Körfezi’nde benzer boyutlarda 2 balık daha çıkmasının ardından bu canlıların sığ sulara geçiş yapmasının sebebi olarak deprem veya tsunami olduğu iddiaları ortaya atıldı.

Japonca adı ryugu no tukai yani “Ejderha Krallığı’nın Sarayı’nın habercisi” olan balık hakkında bilim insanları da tartışmaya girdi. Japon basınına konuşan Kagoshima Üniversitesi Profesörü Hiroyuki Motomura, “Bu balık çok nadir görülen bir balık değil fakat bence bu balığın sığ sulara geçme sebebi onun sağlık durumunun iyi olmaması. Fiziksel olarak yeterli düzeyde değildi ve akıma kapılınca sığ sulara sürüklenerek yaşamını yitirdi” dedi. Motomura, kürek balıklarının depremi öngöremediğini de vurguladı.

Fakat profesörün bu açıklamalarına yerel basın sıcak yaklaşmadı… Zira 2010 yılında ülkenin kuzeyinde en az 10 kürek balığının karaya vurduğu açıklanırken, bu olaydan aylar sonra Mart 2011’de 9 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Korkunç bir tsunamiyi tetikleyen olayda 19.000 kişi yaşamını yitirmiş ve Fukuşima nükleer santrali yok olmuştu.