"Dış politikadaki bu sıkışma ekonomiyi daha da kötü vurabilir"

"Dış politikadaki bu sıkışma ekonomiyi daha da kötü vurabilir"
Türkiye'nin dış politikası hakkında uyarılarda bulunan gazeteci Murat Yetkin, bugünkü yazısında "Dış politikadaki bu sıkışma ekonomiyi daha da kötü vurabilir" ifadelerini kullandı.

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, küresel yatırımcıların S-400, F-35, Kıbrıs, AB, İran yaptırımları gibi konuları yakından takip ettiğini ve "Türkiye’nin Batı dünyasıyla bağlarının çatırdadığını gördüğünü" yazdı.

Türkiye'nin dış politikasında bir sıkışma olduğunu ifade eden Yetkin, bu sıkışmanın ekonomiyi daha da kötü vurabileceğini yazdı.

Yetkin'in yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

“Biz fazla ilgilenmesek de, küresel yatırımcılar Türkiye’nin Batı dünyasıyla bağlarının çatırdadığını görüyor, artık Türk ekonomisinin (ve hukukunun) Batı sistem ve güvencelerinin dışına düşeceği endişesine kapılıyorlar.”

“O nedenle bizim pek ilgilenmediğimiz S-400, F-35, Kıbrıs, AB, İran yaptırımları ve hatta -gülmeyin- ‘Venezuela altınları Türkiye’de mi?’ gibi konular, dışarıda işini ciddiye alan iktisatçılar tarafından şu anda ekonomimiz üzerindeki ciddi risk unsuru olarak görülüyor.”

“Rusya mı? Rusya, Kıbrıs konusunda Türkiye’nin yanında yer almaz. Birincisi BM Güvenlik Konseyi üyesi, dolayısıyla zaten olanlardan sorumlu. İkincisi, NATO içi çelişkilerin derinleşmesini ister ve Türkiye’nin NATO ile de çelişkisinin artmasında çıkar gözetir. Üçüncüsü, Rus donanmasının Rum Hükümeti ile limanların kullanımı anlaşması var. Dördüncüsü, Güney Kıbrıs kayıt dışı Rus parasının en önemli aklanma merkezlerinden.”

“Ve bir kötü haber daha. Rusya ile Türkiye’nin Suriye işbirliği İdlib’te Suriye ordusu ile ÖSO arasındaki çatışmalar nedeniyle sıkıntılı günlerden geçiyor.”

“Dış politikayı Dışişleri’ne bırakılmayacak kadar önemli sayarak akıl küpü danışmanlara bırakma sorumluluğu büyüyor ama fatura ülkenin ve halkın çıkarlarına kesiliyor.”

“Özetle, dış politikadaki bu sıkışma ekonomiyi daha da kötü vurabilir.”