Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Türkiye, İspanya'nın malzemelerine el koydu" iddiasını yalanladı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Türkiye, İspanya'nın malzemelerine el koydu" iddiasını yalanladı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İspanya'nın tıbbi malzemelerine Türkiye tarafından el konulduğu şeklindeki iddialara açıklık getirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İspanya'nın tıbbi malzemelerine Türkiye tarafından el konulduğu yönündeki iddialar hakkında açıklamalarda bulundu. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin İspanya'nın aldığı tibbi cihazlara el koyduğu yönünde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ve İspanya Dışişleri Bakanı'nın da bu olayı yalanladığını ifade etti.  

İspanya ile ilişkilerin iyi olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Bugün gerçekten İspanya'da çıkan yanlış haberden dolayı yanlış yorumlarda geldi. Özellikle de ürünlere el koyma gibi çok çirkin bir suçlama oldu. Ama Dışişleri Bakanı canlı yayında gerçekleri açıklamış oldu. İspanya İtalya AB içinde bizi güçlü destekleyen ülkelerden biridir. İspanya ile her türlü ilişkilerimiz çok iyi" dedi.  

"TALEPLERİN HEPSİNİ KARŞILAYAMAYIZ" 

41 ülkenin Türkiye'den talebi olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, "İspanya Dışişleri Bakanı biraz önce açıklama yaptı. Bazı bölgelerde medyada Türkiye'yle ilgili çıkan haberleri reddetti. Bizim şu anda önümüzdeki listeye göre 94 ülkeden 41 malzeme talebi var. Bu taleplerin hepsinin karşılamamız mümkün değil. 23 ülkeye farklı malzemeler gönderdik. Sağlık Bakanlığımızın tespitlerine göre ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamak. Bizim ihtiyaçlarımız garanti altına almamız lazım. İspanya'dan da uzun listelik bir talep gelmişti. Bunların hepsinin karşılamamız mümkün değil. Solunum cihazı ihracatı da izne bağlı" diye konuştu. 

NELER YAŞANMIŞTI? 

El Pais'in haberinde Türkiye'nin daha önce NATO müttefiki olarak 25 ton tıbbi malzeme içeren bir yardımı İspanya gönderdiği belirtilirken, Castilla-La Mancha ve Navarra yönetimlerinin açıklamalarına da yer verildi. Castilla-La Mancha özerk yönetimi sözcüsü, 150 solunum cihazını üç hafta önce 3 milyon euro bedelle aldıklarını ancak Türkiye'nin bunları iki hafta süreyle sınırda tutma kararı bulunduğunu ifade etti.