Dünyanın gözü kulağı bu görüşmedeydi. Lavrov’dan Suriye’ye operasyon için flaş açıklama. Ankara'da konuştu

Dünyanın gözü kulağı bu görüşmedeydi. Lavrov’dan Suriye’ye operasyon için flaş açıklama. Ankara'da konuştu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yaptıkları görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi.

Ankara''da yapılan açıklamalarda Lavrov''un Suriye''ye operasyonuyla ilgili şu sözleri dikkat çekti:

"Türk dostlarımızın, dış güçler tarafından (Suriye) sınırlarında oluşturulan tehditlerle ilgili hassasiyetlerini dikkate alıyoruz. Uluslararası toplum Suriye''deki şartları ağırlaştırıyor. ABD, Suriye''de gayri meşru şekilde bir takım örgütleri besliyor" 

Çavuşoğlu''nun açıklamalarından satır başları:

- En son anayasa komisyonunun 8. toplantısının başarısızlıkla sonuçlanmasından gördük ki rejim siyasi çözüme yanaşmıyor.

- Suriye''nin kuzeyindeki tehdide yönelik acil tedbir almamız gerekiyor. Suriye''nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini bir kez daha vurguladık. Diğer taraftan Libya''daki durumu ele aldık. Libya''da istikrarın tam olarak tesis edilmesi için herkesin katkı sağlaması gerekiyor. Biz artık ülkeler arasında bir rekabetin olmasını da istemiyoruz. Ülkenin bir an önce demokratik bir seçime hazırlanmasını istiyoruz.

- Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşmeyi de ele aldık. Bu konularda Rusya''nın verdiği destek için teşekkür ediyoruz."

LAVROV''UN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI:

- Öncelikle Türk dostlarımıza bu toplantı için teşekkür ediyoruz.

- Ülkeler arasındaki ilişkilerimiz, olgun bir partnerlik döneminden geçiyor. Pragmatizm, karşılıklı saygı ve karşılıklı yarar temeline dayanıyor. İlişkilerimizin bu kadar hızlı gelişmesinin lokomotifi liderlerimiz arasındaki diyalogtur. Liderlerimiz tam 9 kez telefon görüşmesi yaptılar.

- Ticareti milli paralarla yapmak için ciddi potansiyelimiz var. Türkiye''de Rus ödeme kartlarının da kullanılmasını istiyoruz.

- Akkuyu Nükleer Santrali''ni kurmaya devam ediyoruz. Rus doğalgazının Türkiye''ye gelmeye devam ediyor.

- Uluslararası konularda ilk odağımız Ukrayna konusuydu. Bizim ülkemizin güvenliğini tehdit eden bir takım problemler oluştu. Bu bölgeden gelen güvenlikle ilgili endişelerimiz vardı. Askeri harekatımızla ilgili bilgi verdim sayın bakana. Biz sivillere en az şekilde hasar vermeye özen gösteriyoruz. Luhansk Cumhuriyeti''ndeki Rusları korumak bizim amacımız.

- Ukrayna''dan tahıl sevkiyatı yapmayı da görüştük. Batılılar bunu facia olarak göstermeye çalışıyor. Ukrayna tahılının piyasadaki payı yüzde 1''dir. Gıda krizi burdan gelmez. Duymak isteyen argümanlarımızı duyar.

- Türk mevkidaşlarımızın çabaları çok kıymetlidir. Onlar tahıl ürünlerşi ve yabancı gemilerin çıkışını sağlamaya çalıştılar. Ukraynalılar bu ürünleri ve insanları adeta orada rehin tutuyorlar. Deniz kuvvetlerimiz orada insani koridorlar açıyorlar.

- Ukraynalılar mayınsızlaştırma faaliyetine karşı olduklarını beyan ediyorlar. Birkaç gün önce Zelenskiy, bize gemilere karşı silah verin biz oradaki problemi çözelim dedi. Mayınsızlaştırma faaliyetlerine başlamaya hazırsa Ukrayna tarafı biz de hazırız. Türkiye askeri makamlarıyla bu konuyu görüşmekteyiz. Bu çok ufak bir problem aslında. Biz herhangi bir engel oluşturmuyoruz gemi çıkışlarına.

- Suriye meselesini de ele alma fırsatı bulduk. Astana formatında sıradaki toplantımızı hazırlamaktayız. Bu toplantı Nursultan''da Temmuz ayında yapılacak.

 

İlgili Haberler