Doğu Türkistan'ın çığlığı Fransa sokaklarında: Kadınlar her yere afiş yapıştırdı

Doğu Türkistan'ın çığlığı Fransa sokaklarında: Kadınlar her yere afiş yapıştırdı
Fransa'nın başkenti Paris'te, şehrin sokakları "Uygurlara Özgürlük" afişleri ile kaplandı. Çin'in Uygur Türklerine uyguladığı zulme dikkat çekmek isteyen kadınlar birçok yere yazı ve afişler yapıştırdı.

Çin Konsolosluğu'nun duvarları ve her iki girişine "Uygurların kanı elinizde", "Uygur soykırımını durdurun" yazılı afişler yapıştırıldı.

Benzer afişler Paris'te bulunan Çin Bankası ve Uygur Türkü işçilerin, Çin'de üretim aşamasında zorla çalıştırıldığı iddia edilen Tommy Hilfiger ve Calvin Klein markalarının merkezlerine de asıldı.

AFP'ye konuşan bir kadın aktivist, Çin'in Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerine karşı yapılan soykırıma dikkat çekmek istediklerini ve yaşananlardan özellikle Uygur Türkü kadınların etkilendiğini belirtti:

"Özellikle kadınlar hedef alınıyor, eşi toplama kamplarına yollanan kadınlar, yataklarını Çin Komünist Partisi üyeleri ile paylaşmaya zorlanıyor. Ayrıca soykırımın yaşandığı bölgede sıkı doğum kontrol denetimleri ile Uygurların nüfusu bitirilmeye çalışıyor."

Geçtiğimiz hafta Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Uygur Türkleri'nin Doğu Türkistan'daki durumunu incelemek için bağımsız bir heyet gönderilmesi çağrısında bulunmuştu.

Le Drian, Ulusal Meclis'te yaptığı konuşmada Uygur Türklerine yönelik gözaltıları "kabul edilemez" olarak nitelendirmişti. Pekin yönetimi ise Le Drian'ın açıklamalarını yalanlayarak kınamış ve Çin hükümetinin hiçbir etnik ve dini azınlığı hedef almadığını savunmuştu.