Dolar kuru nükleer enerjiyi de vurdu. Dolarla verilen garantiler yüzünden daha açılmadan yüzde 700 zamlandı

Dolar kuru nükleer enerjiyi de vurdu. Dolarla verilen garantiler yüzünden daha açılmadan yüzde 700 zamlandı
Doların 11 lirayı aşmasının ardından henüz faaliyete geçmeyen Akkuyu Nükleer santrali için Rusya’ya dolar üzerinden verilen garanti ödeme gündeme geldi.

Enerji analisti ve gazeteci Özgür Gürbüz, doların 11 lirayı aşmasının ardından Akkuyu Nükleer santrali için verilen garantileri hatırlattı.

Rusya’nın yaptığı santral için Rusya’ya üretilecek enerjinin yarısı için 15 yıl boyunca 12,35 dolardan garanti ücret ödeneceğini hatırlatan Gürbüz, “Ucuz enerji” sloganıyla hayata geçirilen nükleer enerjinin daha üretime başlamadan yüzde 700 zamlandığını söyledi.

Twitter hesabından açıklamada bulunan Özgür Gürbüz, "Hatırlatma: Akkuyu nükleer santralı açılırsa Rus şirkete verilen alım garantisi nedeniyle elektriğin yarısını 15 yıl boyunca 12,35 dolar sentten almak zorundayız. Rusya ile anlaşma imzalandığında dolar kuru 1,52 TL idi şimdi #Dolar11TL Pahalı nükleere şimdiden % 700 zam geldi." ifadelerini kullandı.

Santralın yılda 35 milyar kilovatsaat üreteceği söyleniyor. Yarısı 17,5 milyar kilovatsaat. Yapılan anlaşmaya göre ise 15 yıl boyunca her kilovatsaat için 12,35 dolar sent garanti ücret verilecek.

Yani, her yıl (en az) 2 milyar 157 milyon dolar ödenecek.

 

İlgili Haberler