Domates felç riskini azaltıyor

Domates felç riskini azaltıyor
Yemeklere verdiği lezzet ile sofralarımızın vazgeçilmezi olan domates, lezzeti dışında aslında vücudumuza da birçok fayda sağlıyor. Yararları saymakla bitmeyen domatesin felç riskini de azalttığı ortaya çıktı.

İngiliz Daily Express gazetesindeki habere göre, Fin bilim insanları, domatesin felç riskini yüzde 59 oranında düşürebildiğini ortaya çıkarttı.

Habere göre Doğu Finlandiya Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı araştırma domatesin felcin önlenmesinde faydalı olduğunu ortaya koydu.46 ile 65 ya arasındaki bin 31 erkeğin katıldığı araştırmanın başında tüm katılımcıların felç için başlıca risk faktörü olan kan basıncının korunmasında ve kötü kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardım eden güçlü bir antioksidan olan likopen seviyeleri test edildi. Araştırmaya katılanlar ortalama olarak 12 yıl boyunca gözlemlendi. Bu dönemde toplam 67 kişi felç geçirdi. Aynı zamanda araştırmacılar, en düşük likopen seviyesine dahil 258 erkek arasında 25 kişinin felç geçirdiğini, en yüksek değerlere sahip 259 erkekten sadece 11 kişinin felç geçirdiğini kaydetti.

Bilimciler, araştırmaya ilişkin notlarında, “Bu çalışma, domates ve domates bazlı ürünlerin tüketildiğini gösteren serumda yüksek likopen yoğunluğunun erkelerde her türlü felç ve iskemik felç riskini azalttığını gösteriyor. İfadelerini kullandı.

İlgili Haberler