DSÖ'den açıklama: Verem aşısının koronaya etkisi var mı?

DSÖ'den açıklama: Verem aşısının koronaya etkisi var mı?
Verem aşısının, korona virüse karşı etkili olduğu iddia edildi. Ancak bu iddianın doğruluğunun tartışma konusu olduğu aktarıldı.

Verem aşısının, korona virüse karşı etkili olduğu iddiası, uzmanları harekete geçirdi. BBC Trending, Reality Check ve İzleme Servisi'nin geçen hafta incelediği iddiaya ilişkin sonuçlar şu şekilde:

Bazı WhatsApp mesajlarında verem aşısının Covid-19'u önlediği iddia ediliyordu. Bu iddia doğru değil.

Çeşitli sosyal medya paylaşımlarında "Verem aşısı olanlar korona virüsten endişe etmesin" ifadeleri yer alıyordu. Bir Arapça paylaşım ise verem aşısının korona virüse yüzde 75 koruma sağladığını öne sürüyordu.

"ÇOCUKLARI KORUMUYOR" 

Dünya çapında pek çok çocuğa yapılan bu aşı, korona virüsten korumuyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de bu yönde bir kanıt olmadığını belirtiyor. Öte yandan bu aşının korona virüsle mücadelede işe yarayıp yaramadığı konusunda iki ayrı deney yürütülüyor. WHO, bu araştırmalar tamamlanınca bulguları değerlendirecek.

Buna rağmen Google'da dünya çapında verem aşısı aramaları artıyor. Japonya'daki tedarikçiler, aşıya talebin de arttığını söylüyor.

WHO, ihtiyaç duymadığı halde bu aşıyı alanlar nedeniyle verem aşısına muhtaç olanların aşıya erişememesinden endişeleniyor.