Dünya Sağlık Örgütü korkulan açıklamayı sonunda yaptı: Etkilerini bilmiyoruz

Dünya Sağlık Örgütü korkulan açıklamayı sonunda yaptı: Etkilerini bilmiyoruz
Dünya Sağlık Örgütü, korona virüs aşısının yaşlılar ve ağır hastalar üzerinde nasıl bir etki yaratacağının bilinmediğini açıkladı.

Korona virüs salgını tüm etkisini ile devam ederken, Dünya Sağlık Örgütü’nden de virüs ile ilgili açıklamalar sürüyor. DSÖ, tüm dünyadaki yaşlılar ve ağır hastaların dört gözle beklediği aşı haberleri ile ilgili çarpıcı ifadeler kullandı.

 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ'nün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde video konferans yöntemiyle DSÖ salgın uzmanlarıyla toplantı düzenledi.

Kovid-19'a karşı mücadelenin "yaşam ve geçim" arasında bir seçim olmadığını vurgulayan Ghebreyesus, "Ekonomileri açmanın en hızlı yolu virüsü yenmektir." değerlendirmesinde bulundu.

Ghebreyesus, kuzey yarımküredeki vaka artışlarına dikkati çekerek, "Şu anda, bazı ülkelerde gördüğümüz vakalardaki artıştan son derece endişeliyiz. Özellikle Avrupa ve Amerika'da sağlık çalışanları ve sağlık sistemleri kırılma noktasına doğru sürükleniyor" uyarısında bulundu.

"İHTİYATLI İYİMSERLİK" 

Kovid-19 aşı çalışmalarında ise "cesaret verici" haberler aldıklarını vurgulayan Ghebreyesus, bununla beraber gelecek aylarda piyasaya sürülecek Kovid-19 tedavilerinde (aşı-ilaç) "ihtiyatlı iyimserlik" içinde olduklarını bildirdi.

Ghebreyesus, "Şimdi rehavet zamanı değil" dedi.

“AĞIR HASTALAR VE YAŞLILAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ SORU İŞARETLERİ VAR”

Aşı çalışmalarına ilişkin bir soruyu cevaplayan DSÖ bilim heyetinden başuzman Dr. Soumya Swaminathan ise Alman BioNTech ve Amerikan Pfizer ortaklığı aşısı (yeni nesil biyoteknolojik üretim mRNA aşısı) ve Moderna'nın ürettiği aşılarda "yüksek etkinlik" gördüklerini söyledi.

Swaminathan, ancak bu aşıların koruma süresi, ağır hastalıklar üzerinde ve özellikle yaşlılar olmak üzere farklı alt popülasyonlar üzerindeki etkisi hakkında hala pek çok soru işareti olduğunu vurguladı.

Bu yüzden klinik deneylerden veri toplanmaya devam edilmesini umduklarını belirten Swaminathan, "Önümüzdeki haftalarda şu anda devam etmekte olan diğer aşı denemelerinden daha fazla sonuç almayı dört gözle bekliyoruz" dedi.

DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan ise aşı çalışmaları için, "Gerçekçi bir umudumuz olmalı ama henüz orada değiliz" ifadesini kullandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı