Dünyaya asteroid çarpınca ne olur

Dünyaya asteroid çarpınca ne olur
Dünyaya asteroid çarpması ihtimalinin söz konusu olduğu 2029-2068 yılları arasında eğer çarparsa hangi sonuçlar yaşanır sorusuna cevap arayan uluslararası bir uzay araştırma ekibi simülasyonlar durumu açıklamaya çalıştı.

ShiftDelete''den alınan bilgilere göre; Uluslararası bir uzay araştırma ekibi, Dünya’da büyük bir asteroit çarpması karşısında neler olabileceğini test etmek için bir araya geldi. Tehdidi simüle etmek için katılımcılar asteroit Apofis‘i ele aldılar. 335 metre çapındaki bu astreoitin 2029 ile 2068 yıllarında dünyaya yaklaşması bekleniyor. Bu gök taşının dünyaya çarpma ihtimali bulunmuyor. Ancak bilim insanları her türlü kötü senaryoya karşı hazırlıklı olmak adına çeşitli simülasyonlarda asteroitin dünyaya çarpması ihtimalini ele aldı.

Asteroitin boyutu ve şekli hakkında bilgi toplayan NASA’nın Dünyaya Yakın Nesne Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Gezgini (NEOWISE) bu çalışmalarda büyük bir rol oynadı. Çarpmanın ne kadar hasar vereceğini tahmin etmek için bu hesaplamalar büyük önem taşıyor.

Buradaki veriler kullanılarak Dünya üzerindeki olası çarpışma simülasyonları oluşturuluyor. Bu sayede bir asteroitin Dünya’ya çarpması durumunda ne kadar hasar verebileceği hesaplanmaya çalışılıyor. Bu çalışma ile böyle bir afet durumunda yardım ekiplerinin izleyecekleri yollar da belirlenmiş oluyor.

NASA’nın Gezegen Bilimi Bölümü bünyesinde PDCO program bilimcisi olan Michael Kelley yapılan çalışma hakkında şu ifadelere yer verdi:

Apofis’in gezegenimize en son yakınlaşması sırasında savunma topluluğunun bir araya geldiğini görmek etkileyiciydi. Bir pandemi sırasında, katılımcılarının çoğunun uzaktan çalışmak zorunda kaldığında bile büyük bir verimlilikle potansiyel bir tehlikeyi tespit edebildik, takip edebildik ve daha fazlasını öğrenebildik. Tatbikat büyük bir başarıydı.

İlgili Haberler