Korona virüs nedeniyle küresel nitrojen oksit seviyelerinde yüzde 15’lik bir düşüş sağlandı

Korona virüs nedeniyle küresel nitrojen oksit seviyelerinde yüzde 15’lik bir düşüş sağlandı
NASA, geçen yıl korona virüs nedeniyle dünya çapında yürürlüğe konulan karantina uygulamalarının küresel nitrojen oksit seviyelerinde yüzde 15’lik bir düşüş sağladığını tespit etti.

Ekosistem adeta nefes aldı. Korona virüs havayı da etkiledi

NTV''nin haberine göre, tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını nedeniyle, 2020''nin büyük bir kısmı karantina uygulamalarıyla geçti.

Milyonlarca insan, virüsle mücadele içine evlere kapanmış olsa da bu durumun bazı olumlu noktaları da var.

ZARARLI GAZLAR AZALDI

NASA''nın Jet İtki Laboratuvarı (JPL) tarafından yayınlanan yeni bir çalışmada, atmosferde yer alan zararlı nitrojen oksit emisyonlarının Haziran 2020''ye kadar küresel olarak yüzde 15 azaldığı ortaya çıktı.

Ekip, verileri 2019 ile karşılaştırarak, karantina uygulamalarının ozon gazları üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığını belirlemek için NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) yörünge cihazlarından gelen uydu verilerini kullandı.

EN BÜYÜK KATKIYI ÇİN SAĞLADI

Çin''den gelen emisyonlardaki yüzde 36’lık azalma, küresel nitrojen oksit seviyelerinin düşmesine en büyük katkıyı sağladı.

Toplam emisyonlar, nisan ve mayıs aylarında Avrupa, Kuzey Amerika ve Orta Doğu ve Batı Asya''da yüzde 18 ile yüzde 25 arasında düştü.

Afrika ve Güney Amerika''da ise aynı aylardaki emisyonlarda yüzde 5 ile yüzde 10 net azalma görüldü.

İtalya''da ise geçen yıl erken uygulanan karantina, şubat sonundan mayıs başına kadar yüzde 25''e varan büyük emisyon düşüşlerine yol açtı.

Fransa ve İspanya gibi diğer Avrupa ülkeleri de mart ayından mayıs ayına kadar büyük emisyon düşüşleri yaşadı.

EN ÇOK DÜŞÜŞ NİSAN 2020''DE

Bilim insanları, küresel emisyonların 2020 Şubat ayında yüzde 12, mart ayında yüzde 14, nisan ayında yüzde 15 ve haziran ayında yüzde 13''lük bir azalma kaydettiğini bildirdi.