Ekrem İmamoğlu depremle ilgili soruları yanıtladı

Ekrem İmamoğlu depremle ilgili soruları yanıtladı
Fox TV'de depremle ilgili soruları yanıtlayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "470 toplanma alanı belirlenmiş ancak 77 tane kalmış. Bunların çoğu da yetersiz. Biz bir buçuk aydır bu konu üzerinde çalışıyoruz. 856 adet yeni toplanma alanı tespit ettik" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fox Tv’de depremle ilgili sorulara yanıt verdi.

İmamoğlu’nun açıklamalarından satır başları:

"77 TANE TOPLANMA ALANI KALMIŞ"

İstanbul’da toplanma alanı 1999 yılında 470 adet çok büyük çaplı toplanma alanı tanımlanmış, şimdi elimizde 77’si kalmış. Bugün sayılar şöyle; İstanbul genelinde 2864 park ve buna benzer alanların toplanma alanı şeklinde AFAD’a bildirildiği söyleniyor. Bu alanlar toplanma alanı şeklinde gerekli fiziksel şartlara sahip değil.

Toplanma alanı hususunda, 10 bin 22 adet olarak tanımlanıyor. Bu alanlara okul bahçeleri de konuyor. Acil toplanma alanlarıyla ilgili şehrimiz sıkıntıdadır. Çalışmalara bu şekilde bakmazsak eylemcilik yapmış oluruz.

Biz bir buçuk aydır bu konu üzerinde çalışıyoruz. 856 adet yeni toplanma alanı yapılabilecek yeni yerler tespit ettik. Bununla ilgili pazar günü bana sunum yapıldı. Pazartesi günü de katıldığın bir televizyon programında Sayın Cumhurbaşkanımız ile depremi konuşmak istediğimi söyledim.

NASIL HAZIRLIKLAR YAPILACAK?

Tabii hocamız da az önce Kandilli rasathanesi ile konuştuk, iş birliklerimizi tekrar konuşacağız. Bilimle ilgili konular açıkçası bir şehrin depremi yaşadığı anla ilgili konular var. Biz şununla ilgileniyoruz, İstanbul’un yapı stoku. Bunların nasıl güçlendirilmesi mümkün, nasıl bir sistemle kentsel dönüşümü ele almalıyız? Bakın çok yanlışlar yaptık. Eğri, oturup doğru konuşmalıyız. Kartal’daki gibi bir çok yapının tepemize yıkılması ihtimali varsa bu İstanbul için vahim bir durumdur. Birçok ilçemizde bu tarz riskli yapılarla karşılaşıyoruz. Yapı stokunu ele alacak yeni bir kentsel dönüşüm stratejisi geliştirmeliyiz. Şehrin yapı stokunu güçlendirmek zorundayız.

Fiziki olarak depreme hazırlık, az önce söylediğimiz deprem toplanma alanları ve güçlendirilmesi gereken kamu yapıları v.s. İBB olarak bizim lojistik planlamamız var. Muazzam bir lojistik merkezimiz var. Bunun gibi lojistik alanlarımızın olacağı bir sistem organize etmemiz gerekiyor. Başta okullar olmak üzere, kamu binalarında muazzam bir eğitim seferberliği ortaya koymamız lazım.

Kızımla depremi konuşurken baba şöyle yaptım böyle yaptım diye kendini tarifleniyor. En küçüğünden en büyüğümüze kadar depremle ilgili ne yaptığımızı bilmemiz lazım. GSM operatörleri nasıl eksiksiz iletişim kurmamızı sağlayacağına ilişkin hazırlıklı olmalı. Taksiciler, otobüs şoförleri ne yapması gerekiyor bilmeli. İstanbul Türkiye’nin motor gücü. İstanbul’un moralsiz bir anı Türkiye’ye bedeller ödetir.

"DEPREM ESNASINDA NEREDEYDİNİZ?"

Yoldaydım ve havaalanına gidiyordum. Varınca insanların bir kısmı salonun dışındaydı. Depremi söyleyince herkes gibi refleks olarak çocuklarımın okulunu arattım. Ben de AKOM’u arayarak geleceğimi bildirdim. Herkes çocuğunu arıyor doğal olarak. Biz gerçekten çok bilinçsiz bir gün daha yaşadık. Görüntüleri izledim. Tümüyle kaçıştık. Binlerce insan koridorlarda kaçıştık. Neredeyse sıfır bilinçteyiz. Neredeyse kimse deprem pozisyonunu almadı. Öyle bir görüntüyle karşılaşmadım.