Tarihi Yarımada'nın altında bir gizemli keşif

Tarihi Yarımada'nın altında bir gizemli keşif
İstanbul'da yer alan ve Topkapı Sarayı, Ayasofya Camii ve Aya İrini Kilisesi gibi önemli yapıların bulunduğu Tarihi Yarımada'nın altındaki gizemli yapılar, bir bölümü botla yapılan yolcukla görüntülendi.

Tarihi Yarımada'nın altında keşif

Tarihi Yarımada''nın altında kalan sarnıçlar, çukur bostanlar, su yolları, maksemler, kuyular, ayazmalar, çukur çeşmeler, yangın havuzları ve arkeolojik mimari kalıntılar, Kültürel Mirası Koruma Uzmanı ve Tarihçi Arzu Ulaş tarafından incelenerek görüntülendi.

Üç yıl süren çalışmada 285 yer altı yapısı incelendi. Çalışmada, yüzyıllarca İstanbul''un su ihtiyacını karşılayan sarnıçların metruk halde olduğu ortaya çıkarıldı.

Çalışmada paslı demir kapaklardan girilerek 23 metre derinliğe inildi ve su kanallarında küp, kemik parçaları ve eşya atıklarına rastlandı. Ulaş, çalışması sırasında Tarihi Yarımada''nın altındaki su kanallarında botlarla dolaştı.

Su kanallarını adım adım gezen Ulaş, bazı noktalardan sürünerek geçti. Aynı zamanda bu çalışma hikayelere konu olan İstanbul''un gizemli tünel ve kaçış noktalarının efsane olduğunu ortaya çıkardı.

Antik dönemden itibaren İstanbul''un su isalesi için çok önemli olan su kanallarında günümüzde artık küp, kemik parçaları ve eşya atıkları olduğu görüldü.

"YER ALTI YAPILARINI AYDINLATMAK İSTEDİM"

İstanbul''un yer altı yapılarını aydınlatmak fikriyle yola çıktığını söyleyen Arzu Ulaş, "Kentin bütüncül yapısına ve dokusuna dair çalışmaların eksikliğini fark ettim. Bu nedenle Osmanlı Devleti''nin başkenti olan İstanbul''un yer altı yapılarını aydınlatmak istedim" dedi.

Ulaş, "Böyle bir çalışmayı gerçekleştirmek için birçok yerden izinler almam gerekti. Yer altına inmek için de profesyonel mağaracılar ve dalgıçlarla çalıştım. Yer altı eserlerin iç mekanlarında da video ve fotoğraf çekimleri yaptım" şeklinde konuştu.

"285 YER ALTI YAPISINDAN 59''U KAYIP"

Çalışmalarının üç yıl sürdüğünü belirten Ulaş, "Kütüphane ve arşiv çalışmalarımın yanı sıra, dönem dönem yer altı yapılarına indim. Osmanlı belgeleri ışığında Tarihi Yarımada''da 285 tane yer altı yapısı inceledim. Çalışmalarımız sonucunda 285 yer alt yapısından 59''nun günümüzde artık mevcut olmadığını ve kayıp eser olduğunu belirledim" diye konuştu.

İlgili Haberler