Endonezya’daki Semeru Yanardağı'nda patlama. Kül ve dumanların yüksekliği 4 bin 500 metreyi buldu

Endonezya’daki Semeru Yanardağı'nda patlama. Kül ve dumanların yüksekliği 4 bin 500 metreyi buldu
Endonezya'nın Java Adası'nda bulunan Semeru Yanardağı, dün öğleden sonra meydana gelen patlamada püsküren kül ve duman, 4 bin 500 metre yüksekliğe ulaştı. Dumanların gökyüzünü kapladığı o anlar saniye saniye kameralara yansırken, bölgede yaşayan halkın rahat tavırları dikkat çekti.

Semeru Yanardağı'nda da dün meydana gelen patlamada püsküren kül ve dumanın 4 bin 500 metre yüksekliğe ulaştığı bildirildi. Gökyüzünü kaplayan dumanlar saniye saniye saniye görüntülendi. Bölge yaşayan halkın patlama sırasındaki rahat tavırları dikkatlerden kaçmadı.

MERAPİ YANARDAĞI DA FAALİYETE GEÇTİ
Öte yandan Endonezya'nın Orta Cava eyaletindeki Merapi Yanardağı'ndan son 6 saatte 36 kez lav püskürttü. Volkanoloji ve Jeolojik Afet Azaltma Merkezinden (PVMBG) yapılan açıklamada, patlamalarda püsküren yoğun kül ve dumanın yanardağın kraterinden 50 metre yüksekliğe ulaştığı ifade edildi.
36 KEZ LAV PÜSKÜRTTÜ
Açıklamada, yerel saatle 00.00 ile 06.00 arasında yanardağdan 36 kez lav püskürdüğünün gözlemlendiği belirtilerek, lav kütlesinin yanardağın güneybatı yönündeki yamacından bin 500 metre kadar aşağı indiği bilgisi paylaşıldı.
5 KİLOMETREYE KADAR FAALİYET YASAK
Yanardağdaki volkanik hareketlilik nedeniyle bölgeden daha önce tahliye edilenleri geri gönderme planları olmadığını belirten yetkililer, "turuncu" alarm seviyesindeki yanardağın çevresinde 5 kilometreye kadar faaliyette bulunulmaması uyarısı yapıyor.
2010’DA 347 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ
Cava Adası'nda bulunan 2 bin 968 metre yüksekliğe sahip Merapi Yanardağı'nın 2010'da lav püskürtmesi sonucu 347 kişi hayatını kaybetmişti. Endonezya'da yanardağ alarm sistemi, "yeşil", "sarı", "turuncu" ve en üst seviyede "kırmızı" olmak üzere 4 aşamadan oluşuyor.

İlgili Haberler