Enerji Bakanı Fatih Dönmez'den 'yerli elektrik' açıklaması

Enerji Bakanı Fatih Dönmez'den 'yerli elektrik' açıklaması
Türkiye’de konutlarda kullanılan elektriğe son 14 ayda yüzde 57 oranında zam yapılırken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den ‘yerli elektrik’ açıklaması geldi. Dönmez, yerli ve yenilenebilir elektrik üretiminde son 20 yılın rekorunun kırıldığını belirterek, “Demek ki yaklaşık 1,5 milyar doları yurt dışına daha az ödemiş olduk." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Batman Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen panelde konuştu.

Türkiye’nin elektrik üretimine ilişkin açıklamalarda bulunan Dönmez, "Yerli ve yenilenebilir elektrik üretiminde bu yıl, son 20 yılın tarihi bir rekorunu kırmış olduk. Yüzde 63'ler seviyesine geldik. Bu yılın mayıs ayında bir rekora imza atarak ürettiğimiz elektriğin yüzde 75'ini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde ettik. Ama yıl ortalaması yüzde 63. Her bir puanlık yerli kaynağın ithal kaynağa göre kullanılması 100 milyon doların cebimizde kalması anlamına geliyor. Demek ki yaklaşık 1,5 milyar doları yurt dışına daha az ödemiş olduk." ifadelerini kullandı.

ELEKTRİĞE 14 AYDA YÜZDE 57 ZAM YAPILDI

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 1 Ağustos 2018’de akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, elektrik fiyatlarına konutlarda yüzde 9, sanayide ise yüzde 14 artış yapıldığını açıklamıştı. Bu zammın üzerinden tam bir ay sonra, 1 Eylül 2018’de ise, EPDK elektrik fiyatlarını sanayide yüzde 14, konutlarda ise yüzde 9 artırmıştı.

2018 yılı sona ermeden elektrik fiyatlarına bir kez daha zam geldi. Meskenlerde kullanılan elektriğe yüzde 9, sanayi için kullanılan elektriğe ise yüzde 18 oranında zam yapıldı. 2019 yılına gelindiğinde, tekrarlanan İstanbul seçimi sonrası elektrik fiyatı 1 Temmuz itibarıyla yüzde 14,98 zamlandı. Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’nun (EPDK) yaptığı toplantı neticesinde, kamu ve özel sektör üretim şirketlerinin biriken maliyetlerinin tüketiciye yansıtılmasına karar verilmişti.

1 EKİM’DE YÜZDE 14,98 ZAM

Elektriğe son olarak geçtiğimiz 1 Ekim günü zam yapıldı. EPDK, elektriğe yüzde 14,9 zam yapıldığını açıkladı. Yapılan açıklamada, söz konusu fiyat artışında, bir önceki tarife dönemine göre Elektrik Üretim AŞ'nin (EÜAŞ) toptan satış tarifelerindeki değişimin en önemli etken olduğu kaydedildi.