Avrupa’da enflasyon uçtu zirve yaptı

Avrupa’da enflasyon uçtu zirve yaptı
Avrupa’da enerji fiyatları zirve yaptı enflasyonu da yüzde 30’a çıkardı. Verilerin toplandığı son 25 yıldan bu yana en yüksek seviyeye çıkan enflasyon, Hollanda'da yüzde 7,2, Belçika'da yüzde 9,6, Estonya'da yüzde 12,4 ve Litvanya'da yüzde 13,9 oldu.Yıllık enflasyon rakamı ise yüzde 30’lara dayandı.

ECB’de tıpkı TCMB gibi enflasyon tahminini tutturamadı

Euro Bölgesi''nde enflasyon şubatta zirve yaptı.Euro Bölgesi''nde, şubatta yıllık enflasyon enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 5,8''e çıktı. Verilerin toplandığı son 25 yıldan bu yana en yüksek seviyeye çıkan enflasyon, Hollanda''da yüzde 7,2, Belçika''da yüzde 9,6, Estonya''da yüzde 12,4 ve Litvanya''da yüzde 13,9 oldu.

Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat açıkladı yıllık enflasyon yüzde 30’lara dayandı. Euro Bölgesi''nin şubat ayına ilişkin yıllık enflasyon öncü verilerini yayımladı. Buna göre, Euro Bölgesi''nde ocakta yüzde 5,1 olan yıllık enflasyon, geçen ay yüzde 5,8''e yükseldi.

Euro Bölgesi''nde şubat ayındaki enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık enflasyon yüzde 31,7 ile enerjide gerçekleşti. Enerjiyi, yüzde 4,1 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 3 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde 2,5 ile hizmetler izledi.

Enflasyon, şubat ayında Almanya''da yüzde 5,5, Fransa''da yüzde 4,1, İspanya''da yüzde 7,5, İtalya''da yüzde 6,2, Hollanda''da yüzde 7,2, Belçika''da yüzde 9,6, Estonya''da yüzde 12,4 ve Litvanya''da yüzde 13,9 seviyesinde ölçüldü.

Böylece Euro Bölgesi''nde şubat ayında enflasyon, verilerin Eurostat tarafından toplandığı son 25 yıldan beri ölçülen en yüksek seviyeye çıktı. Enflasyon, geçen aylarda da zirve yapmıştı.

Bu rakamlarla birlikte tıpkı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası gibi Avrupa Merkez Bankası da enflasyon tahminlerini tutturamamış oldu.