Erdoğan, Doğu Türkistan sorusuna böyle cevap verdi

Erdoğan, Doğu Türkistan sorusuna böyle cevap verdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin’deki G-20 zirvesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Doğu Türkistan ile ilgili gelen bir soruya “İslam görünümlü terörün de teröristin de nerede olursa olsun karşısındayız” cevabı verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin’de düzenlenen G-20 toplantısı sonrasında basın açıklaması düzenledi. Türkiye’nin iç ve dış politikasın hakkında değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, toplantı sonrasında gazetecilerden gelen Doğu Türkistan sorusuna çarpıcı yanıtlar verdi.

ÇİN’İN YANINDAYIZ

“Çin devlet yetkilileri ile yaptığınız toplantıda Doğu Türkistan’ı konuştunuz mu, bu konuda neler söylemek istersiniz” sorusunu yanıtlayan Erdoğan şunları söyledi:

“İslam ile terörü ayırmak lazım.Teröre karşı, şiddete karşı beraber duracağımızı söyledik. Şu anda DAİŞ, İslamı sömüyor, ama ne diyorlar İslam adına yapıyoruz diyorlar. DAİŞ şu anda Türkiye’de yaptığı eylemlerle lanetleniyor. Bir defa nedir, bir Müslüman bir insanı öldürüyorsa, tüm insanlığı öldürüyordur. Bu durum Çin’de yaşanıyorsa da aynıdır, Türkiye’de yaşanıyorsa, Ortadoğu’da yaşanıyorsa aynıdır. Buradan terörist biri çıkıyorsa biz onu lanetleriz, nerede olursa olsun biz ona tepki gösteririz.”

DOĞU TÜRKİSTAN MESELESİ

Doğu Türkistan coğrafyası olarak bilinen bölgede yaşayan Müslüman Türkler, yıllardır Komünist Çin yönetiminin baskılarıyla boğuşuyor. Bölgeye “Sincan Uygur Özerk Yönetimi” adını veren Çin Hükümeti, sadece etnik farklılıktan dolayı Çin’deki Türklere zulmediyor. Bölgeye uluslararası gözlemci ve basın mensubunun girmesine izin verilmiyor.
Doğu Türkistan Türklüğünün sembol isimlerinden olan Rabia Kader, uzun yıllar hapis yattıktan sonra ABD’ye yerleşmişti. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’ye gelmek isteyen Kader, havalimanından geri döndürülmüştü.