Erdoğan'a bağlılık azalıyor!

Erdoğan'a bağlılık azalıyor!
Yapılan son anket çalışmalarından elde edilen verilere göre, vatandaşların Cumhurbaşkanı Erdoğan'a olan bağlılığının giderek azaldığı ve Cumhur İttifakı'nın tek başına seçimi kazanamayacağı sonucu ortaya çıktı.

İstanbul merkezli Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM), 1 Ekim'de yayımladığı "Seçmen blokları zayıflıyor" başlıklı raporunda 'seçmenlerin hangi partiye oy vereceği konusunda' araştırmalar yapan farklı anket şirketleriyle ilgili bir veri analizi yaptı.

ORC, Piar, Avrasya, ADA, Potimar ve Saros gibi farklı anket şirketlerinin verilerinin yer aldığı raporda, Cumhur İttifakı'nın oy oranının yüzde 50'nin altına düşerek 47,8 seviyesine gerilediğine dikkat çekildi.

Euronews Türkçe'nin haberine göre, raporda AKP ve MHP'den kopan oyların diğer partilere dağılması, geleneksel seçmeninin dışında oy alamayacağı varsayılan CHP ve İYİ Parti'nin hatırı sayılır şekilde oylarını artırması da bir diğer önemli ayrıntı olarak göze çarptı.

6 anket şirketinden 4'ü Cumhur İttifakı'nın oylarını yüzde 50'nin altında gösterirken, sadece ORC ve AKP'ye yakınlığıyla bilinen Optimar Araştırma, bu oranı yüzde 50'nin biraz üzerinde gösterdi. Saros şirketi Cumhur İttifakı'nın oy oranını yüzde 43 olarak açıklarken, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonucunu sıfır hatayla bilen Avrasya şirketi (AKAM), AKP'nin oy oranını yüzde 29,9 olarak belirtti.

ERDOĞAN'A BAĞLILIK AZALIYOR

Raporda öne çıkan en önemli sonuçlardan biri de, AKP’deki gerileme ile aynı oranda olmasa da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a olan bağlılığın hızlı bir şekilde düşüş göstermesi oldu. Ada Araştırma sonuçlarına göre Erdoğan’ın önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde alabileceği potansiyel oy oranı yüzde 39,1 olarak açıklanırken, AKP'nin ise 37,5 olarak belirtildi.

TEAM’in Haziran verilerine göre, Erdoğan’ın itibarı yüzde 41’de kalıyor. Bir başka veri de benzer nitelikte: Metropoll araştırmanın sonuçlarına göre Erdoğan’a görev onayı verenlerin oranı 2018 Ağustos’ta yüzde 53,1 iken, 2019 Ağustos’ta bu oran yüzde 44’e geriledi.

MHP'Lİ SEÇMENİN ERDOĞAN'A DESTEĞİ 1 SENEDE 2,5 KAT DÜŞTÜ

Metropoll’e göre en büyük değişim MHP seçmeninde. Bir yıl önce MHP seçmeninde yüzde 84,1 olan Erdoğan desteği, yüzde 36,3’e gerilemiş durumda. Benzer şekilde PİAR araştırma sonuçlarına göre de MHP’lilerin yüzde 35,9’u bugün Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa Erdoğan’a kesinlikle oy vermezdim derken, yalnızca yalnız yüzde 32,1’i kesinlikle oy verirdim diyor.

İlgili Haberler